Festival 100 jaar Tichelkerk

TichelkerkDe Tichelkerk aan de Lijnbaansgracht bestaat dit jaar 100 jaar. Tot 2004 was hier de kerk en het klooster van de Minderbroeders Kapucijnen, gewijd aan de heilige Antonius van Padua. In de volksmond heet zij de Tichelkerk of, kortweg, de Tichel. Sinds 2006 is hier het domicilie van de Russisch-orthodoxe parochie van de heilige Nikolaas van Myra.

De parochie wil deze mijlpaal  herdenken met een terugblik op de historie, de bijna 100 jaar lange aanwezigheid van de Minderbroeders in de Jordaan. Tevens vieren de Russisch-orthodoxen dat zij nu hier kerk mogen zijn.

Tentoonstelling

Een greep uit de activiteiten die dit jubileum gedurende het jaar 2012 zullen opluisteren: er zal een tentoonstelling worden ingericht met foto's, voorwerpen en videopresentaties over een eeuw Tichelkerk. Gedurende het hele jaar zullen er concerten plaatsvinden, waarbij onder meer het Pels-orgel uit 1924 weer zal klinken. Verder een bazaar, een filmavond en ter afsluiting in de maand november een feestelijke Eucharistieviering.

Plaats van ontmoeting

We hopen dat het onze kerk aan de Lijnbaansgracht eens te meer zal maken tot een plek van ontmoeting, dat het de deuren mag openen voor mensen die er "altijd al eens wilden binnengaan". Een ontmoeting met een gebouw en zijn historie, maar op de eerste plaats met God, want dat was en is de Tichelkerk en dat zal het hopelijk nog vele jaren blijven: een "Huis van gebed". (bron: Russisch Orthodoxe Parochie Nicolaas van Myra)

Voor meer informatie over het programma zie de website www.100jaarTichelkerk.nl