Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Icoonwijding in Den Bosch

P1000385Afgelopen zondag was er in de St.Janskathedraal te 's-Hertogenbosch een bijzondere icoonwijding. Twaalf iconen met de belangrijkste mysteries van Jezus' leven werden voorafgaand aan een Byzantijnse Goddelijke Liturgie om 11.45 uur gewijd. De iconen zijn van de hand van Geert Hüsstege van Iconenatelier Hüsstege te Eindhoven. Ze maken onderdeel uit van het project '12 Christusmysteries' bij gelegenheid van het Jaar van Geloof binnen de Rooms-katholieke Kerk.

De eucharistie was volgens de Byzantijnse ritus binnen de katholieke kerk, met 'bisschoppelijke assistentie'. Dat wil zeggen: de bisschop – in dit geval mgr Anton Hurkmans van Den Bosch – neemt deel aan de liturgie, zonder de voorganger te zijn. Hoofdvoorganger was Ton Sip, priester van het bisdom en tevens voorganger in de Byzantijnse liturgie. Medevoorganger was diaken Wim Tobé. Het Tilburgs Byzantijns Koor o.l.v. Piet Happel verzorgde de Slavisch-Byzantijnse zang.

Iconenwijding

De twaalf iconen stonden rondom het hoogaltaar van de basiliek. Van de Aankondiging aan de Moeder Gods (Maria P1000391Boodschap) tot aan Pinksteren (Nederdaling van der H. Geest), met daartussen iconen als van Kerstmis (Christus' Geboorte), Goede Vrijdag (Kruisiging), Pasen (de Verrijzenis) enzovoorts. In de icoonwijding aan het begin besprenkelde voorganger Ton Sip de nieuw iconen met wijwater en bisschop Hurkmans bekruiste ze naar goed oosters-christelijk gebruik met chrisma (myron).

Iconenexpeditie

De iconen zullen als een reizende tentoonstelling inclusief korte uitleg – kortom, als een 'iconenexpeditie' - parochies en kerkelijke gemeentes in heel Nederland aandoen. De iconen gaan ons land door in het kader van het Jaar van Geloof, dat naar aanleiding van o.a. het vijftigjarig jubileum van het Tweede Vaticaanse Concilie wordt gevierd van 11 oktober 2012 tot 24 november 2013. Net als het Jaar van Geloof zelf is de iconenexpeditie '12 Christusmysteries' bedoeld om op een beeldende wijze te inspireren tot (hernieuwde) kennismaking met het christelijk geloof en tot geloofsverdieping.

Opening Jaar van Geloof in Den Bosch

De viering op zondag 30 september jl. liep daarmee in feite al vooruit op donderdag 11 oktober a.s. Dan wordt om 19.00 het 'Jaar van het Geloof' en daarmee de tentoonstelling van deze iconen geopend met een pontificale Eucharistieviering in dezelfde Bossche Sint-Jan. Het project is in samenwerking met het Bisdom Den Bosch en de Katholieke Vereniging voor Oecumene.

Bent u geïnteresseerd in deze tentoonstelling in uw plaatselijke geloofgemeenschap, neemt u dan contact op met 040- 84 23 652. Ook voor het 'adopteren' van de kosten van een van de iconen worden nog geïnteresseerden gezocht (zelfde tel.nr).

Foto's:

1. Voorganger Ton Sip besprenkelt de iconen.
2. Begeleid door diaken Wim Tobé zalft mgr. Hurkmans de iconen.

Volledige Agenda > 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

 • Tom Buitendijk zei Meer
  Uitstekend initiatief. Niet alleen theologen maar ook inspirerende kerkleiders zijn ervoor nodig. En... vrijdag 26 januari 2024
 • Jan Schuiling zei Meer
  Dag Kees, een tip: kloosterdorpen en meer: pro-werelddorp.nl donderdag 25 januari 2024
 • keano zei Meer
  mooi vrijdag 19 januari 2024
 • Vasílis zei Meer
  Na een goede voorbereiding altijd. Zoek contact met een parochie en de betreffende priester. Kijk... donderdag 21 december 2023
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19A 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI