4e editie Gregoriaans Festival

gregofestiwebIn de Luciakerk van Ravenstein werd in het weekend van 16 en 17 juni de vierde editie van het Nederlandse Gregoriaans Festival gehouden. Het thema Cantus Cantuariensis - Gregoriaans van overzee richtte de aandacht zich op de Angelsaksische oorspong van het Gregoriaans. Meer dan 40 scholae verleenden hun medewerking aan dit bijzondere festival. 

In 2010 stond de band van het gregoriaans met muziek uit het Midden-Oosten centraal. Joodse, Syrische, Koptische en Turkse musici belichtten de verwantschap van hun repertoires met het gregoriaans. Dit keer werd gekeken naar het Westen. Ooit werd vanuit Rome het gregoriaans naar het Engelse Canterbury gebracht. Geloofsverkondigers zoals Willibrord en Bonifatius brachten uit Engeland natuurlijk hun gezangen mee: het begin van onze gregoriaanse traditie.

Van Gregoriaans tot EvensongLuciakerk Ravensteinweb

De ontwikkeling van het gregoriaans stond niet stil, niet op het vasteland, niet in Engeland. In Winchester vinden we in de 10e eeuw de oudste regieaanwijzingen voor een liturgisch spel. Vroeg in de 11e eeuw wordt in datzelfde Winchester een handschrift met eerste meerstemmigheid – op basis van gregoriaanse melodieën – genoteerd. In Salisbury ontstaat in de 11e eeuw een eigen (Sarum Rite). En wat heeft Engeland met het gregoriaans gedaan, zodat er een eigen vesperdienst is ontstaan, de Evensong?

In de concerten en lezingen werd de thematiek gestalte gegeven. De amateurscholae brachten vooral gezangen ten gehore die passen bij de feestdagen van de geloofsverkondigers. Ook de concerterende scholae hadden zich verdiept in het gregoriaans van overzee. In het openingsconcert stond het Paasspel van Rijnsburg centraal, een van de oudste liturgische drama's. In een van de andere concerten was de Ierse harp te beluisteren. Het ensemble Capella Vacalis o.l.v. Bram Verheijen gaf een indrukwekkende vertolkking van het leven van de heilige Lebuinus.

Het hoofdconcert werd 's avonds gegeven door het Parijse ensemble Discantus. Omroep MAX maakte een tv opname die op 20 juni zal worden uitgezonden.

Diensten

Op zondagochtend presenteerde Antoine Bodar vanuit de kerk in Ravenstein het programma Echo van Eeuwigheid. Daarna ging hij voor in de hoogmis met medewerking van de Schola Karolus Magnus uit Nijmegen o.l.v. Stan Hollaardt en organist Norbert Bartelsman.

De kleine hervormde kerk was een oecumenische dienst waarin Wout Oosterkamp voorging met medewerking van de Schola Cantorum van de Amici Cantus Gregoriani o.l.v. Reinier Wakelkamp. 

Het festival werd zondagavond in de Luciakerk afgesloten met een Choral Evensong, de vorm waarin de Anglicaanse Kerk haar avondgebed (Vespers) zingt.

(Bron: websites: Nederlands Gregoriaans Festival en Katholiek Nederland)