Verklaringen over de doop ondertekend in Heiloo

vanburgstedenIn het bedevaartsoord O.L. Vrouw ter Nood in Heiloo vond vandaag de feestelijke ondertekening plaats van twee verklaringen over de doop. Vertegenwoordigers van negen kerken ondertekenden een gemeenschappelijke doopverklaring die overeenstemming over de doop tot uitdrukking brengt. Samen met vertegenwoordigers van nog twee andere kerkgenootschappen ondertekenden zij ook een verklaring van toenadering waarin de convergentie tussen kerken die de kinderdoop kennen en kerken die alleen de doop op belijdenis erkennen, wordt beschreven.

Ongeveer tachtig mensen waren voor deze feestelijke bijeenkomst naar Heiloo gekomen. Onder hen de aartbisschop van de Syrisch Orthodoxe Kerk, Mor Polycarpus, en de aartbisschop van de Oud-katholieke Kerk, dr. Joris Vercammen. De Rooms-katholieke Kerk was vertegenwoordigd door mgr. Jan van Burgsteden, tot voor kort hulpbisschop van Haarlem-Amsterdam en namens de Bisschoppenconferentie referent voor oecumene. De Protestantse Kerk in Nederland werd vertegenwoordigd door de praeses van de synode, ds. Peter Verhoeff.

Leo KoffemanHistorische gebeurtenis

Prof. dr. Leo Koffeman, hoogleraar kerkrecht en oecumene aan de Protestantse Theologische Universiteit en tevens voorzitter van de Beraadgroep Geloven en Kerkelijke Gemeenschap lichtte in een lezing de achtergronden en de betekenis van deze verklaringen in vier punten toe: kerken hebben de diepe betekenis van de doop herondekt en daardoor meer oog gekregen voor elkaar, de oecumenische kring is breder geworden en sluit ook oriĆ«ntaals-orthodoxen en pentecostals in, kerken staan in de volle breedte van de oecumene voor dezelfde vragen en weten zich tot elkaar verplicht en tenslotte, dooperkenning is een daad van dankzegging, erkennen betekent per definitie, de ander ontvangen als aan jou gegeven. 

Doopgedachtenis

Voor de ondertekening van de verklaringen werd in een gebedsdienst met het uitspreken van de apostolische geloofsbelijdenis en de hernieuwing van de doopbelofte invulling gegeven aan een oecumenische viering van de doopgedachtenis.

doopgedachtenisheilo29052012

De beide verklaringen zijn samen met een aantal getuigenissen gepubliceerd in het blad Oecumenische Bezinning 42/2012 van de Raad van Kerken. Aanvullend materiaal voor de viering van de doopgedachtenis is te vinden op de website van de Raad van Kerken.