Tentoonstelling Ethiopische iconen

21b tentoonstellingBij dezen willen we u graag op de hoogte brengen van de tentoonstelling van Ethiopische iconen die het Instituut voor Oosters Christendom (IVOC) organiseert deze zomer.

De tentoonstelling vindt plaats van zaterdag 24 juli tot en met zondag 15 augustus 2021 in de Paraplufabriek, Van Oldenbarneveltstraat 63-A in Nijmegen. Er zal een selectie van interessante Ethiopische iconen en objecten te zien zijn uit de collectie van het IVOC. De iconen brengen Bijbelse verhalen tot leven en tonen het religieuze leven in Ethiopië, met rituelen en processies op bijzondere feestdagen. Ook worden dagelijkse taferelen in beeld gebracht, zoals handarbeid of de jacht op wilde dieren. Er zitten seriematige werken bij, maar ook echte topstukken.



De aanleiding voor deze tentoonstelling wordt gevormd door het recente onderzoek van Loes van Beuningen en Ayla Kivits naar de collectie van zo’n 500 Ethiopische objecten die in 2004 geschonken zijn aan het IVOC door het Nijmeegs Volkenkundig Museum. Deze objecten komen uit het legaat van A.M. Heidt, die in de jaren zeventig door Ethiopië gereisd heeft en geïnteresseerd was in de orthodox-christelijke cultuur in het land. De tentoonstelling gaat expliciet niet in op de huidige politieke spanningen in de regio, maar richt zich op de esthetiek en de inhoud van de schilderingen die te zien zijn.

U bent uiteraard van harte welkom om een kijkje te nemen tijdens de tentoonstelling, die gratis te bezoeken is van woensdag tot en met zondag tussen 12:00 en 17:00.

21b tentoonstelling