Orthodoxe parochies in de diaspora

Jaargang 67 Nummer 3

In 'Orthodoxe parochies in de diaspora. Geroepen om bruggen te bouwen' brengt vader Hildo Bos, priester van de Russisch-orthodoxe parochie van Nicolaas van Myra in Amsterdam, het universele dilemma van alle Orthodoxe gemeenschappen buiten de traditionele Orthodoxe landen naar voren: is men een soort buitenlandse instelling die de band met het moederland in stand houdt, of een cultureel centrum of is men geroepen een zelfstandige kerkgemeeschap te zijn met eigen structuren van kerkelijk leven?

Vader Hildo Bos was er tijdens zijn studie aan het instituut Saint Serge van het zogeheten 'aartsbisdom van de Russisch-orthodoxe parochies en kloosters in West-Europa' getuige van hoe zijn leeftijdsgenoten in het aartsbisdom niet in één categorie waren onder te brengen. In het artikel verkent hij welke soorten parochies geen toekomst hebben. Dat zijn noch de parochies die zich een buitenlandse instelling beschouwen, noch de parochies die zich uitsluitend als westers beschouwen.

Parochiestatuut van het Moskouse Concilie van 1917/1918

Aan de hand van drie situaties waarin parochies verkeren, werkt vader Hildo uit wat dan wel volgens hem toekomst zou 18 Russian Orthodox iconostasis Deventerkunnen hebben. Hij ontleent zijn leidende principes daarbij zoals die werden vastgelegd in het Parochiestatuut van het Moskouse Concilie van 1917/1918, waar het aartsbisdom in West-Europa tot op de dag van vandaag naar leeft. Om historische redenen is dit statuut alleen in parochies buiten Rusland bewaard gebleven. Door de recente hereniging van het aartsbisdom in West-Europa is zijn levende ervaring van kerkelijk leven opnieuw toegankelijk geworden voor het hele kerkvolk van de Russisch-orthodoxe Kerk.

Overige artikelen

Wat de overige artikelen betreft is er de bijdrage door Johan Meijer over Photis Kondoglou, die de renaissance van de Byzantijnse iconografie inzette. De meditatie in de Pokrof gaat over de heilige profeet en Godziener Mozes. Dolf Bruinsma schreef over de Georgische dichter Rustaveli en aartspriester Alexej Uminskij laat zich in een interview uit over de opvoeding van kinderen. In het artikel over de werkgroep Sint Irenaeus laat Geert van Dartel hoe in deze werkgroep orthodoxe en katholieke theologen zoeken naar wegen die tot eenheid leiden. In de rubriek Byzantijnse liturgie tot slot komt de beroemde Akathistos-hymne tot de Moeder Gods ter sprake.

Foto: 
- Iconostase van de Orthodoxe kerk te Deventer, die valt onder het Aartsbisdom in West-Europa dat onlangs herenigd is met het patriarchaat Moskou.