Orthodoxie en het coronavirus 7. Servië

729px Vracarski plato Saint SavaIn Servië zijn ook allerlei maatregelen getroffen door de Kerk en de regering vanwege het coronavirus. Zo gaat men naar Pasen toe.

Op 30 maart is bisschop Milutin Knežević van Valjevo op 71-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Belgrado aan het coronavirus gestorven. Hij is daarmee de eerste Orthodoxe bisschop die overleden is door het virus.

Maatregelen van Kerk en staat

Op 28 maart had de Heilige Synode van de Servisch-orthodoxe Kerk aan zijn geestelijken meegedeeld dat de Kerk zich aan de Beli andjeo2aanbevelingen van de staat zou houden om liturgie te vieren zonder gelovigen in zowel kerken als in de open lucht. Ze zou niet ophouden diensten te houden en de communie uit te delen. Men benadrukte dat de communie geen risico vormt. Men riep de gelovigen ook op om vieringen op tv, via de radio of op internet te volgen en om met zijn priester af te spreken de communie bij zich thuis te ontvangen.

Het lepeltje bij de communie

Ook in Servië had de Orthodoxe Kerk kritiek over zich afgeroepen omdat ze aan de praktijk wilde vasthouden de communie aan alle gelovigen met dezelfde lepel te geven. In een statement op 23 maart verweerde de Heilige Synode zich. De critici van het uitdelen van de communie met de lepel noemde de Heilige Synode als ‘bekende antikerkelijke en anti-Servische kringen’, ‘Onbegrijpelijk en uiterst boosaardig’ is de verwachting van mensen dat de Kerk haar gelovigen ‘het allerbelangrijkste en allerheiligste’ wilde onthouden.

Foto's:
- Sint-Savakathedraal Belgrado 
- De Witte Engel, Servisch fresco met het lege graf op Paasmorgen (Foto's: Wikimedia Commons)