Orthodoxie en het coronavirus 5. Wit-Rusland

1200px Belarus Minsk Cathedral of Holy Spirit 8Hoe bereidt de Orthodoxe Kerk in Wit-Rusland zich voor op Pasen. Dezelfde soort maatregelen zijn genomen als elders in de Orthodoxie. En de gelovigen zijn bemoedigd in deze moeilijke tijd.

Iconen en kruisen

De Wit-Russische Orthodoxe Kerk zal tijdens Orthodox Pasen (19 april) paasprocessies houden en andere feestelijkheden Metropolitan Paul Ponomaryovvieren. Als een van de veiligheidsmaatregelen heeft de Kerk het desinfecteren van iconen en kruisen ter hand genomen. De minister van gezondheid van Wit-Rusland riep de gelovigen zelfs op af te zien van het kussen van iconen en andere cultusobjecten.

Smeekdienst

Metropoliet Pavel van Minsk, hoofd van de Wit-Russische Orthodoxe Kerk riep de mensen op tijdens een smeekdienst op 22 maart om niet in paniek te raken. Er is ‘veel verwarring in de harten van veel mensen’ gekomen, maar ‘aan ware gelovigen wordt de oproep gedaan zich niet aan de angst en de wanhoop over te geven, maar hun vertrouwen in God te stellen en zich ten opzichte van hun medemensen verantwoordelijk te gedragen.’
Op het einde van de smeekdienst vloog metropoliet Pavel per helicopter boven Minsk en vroeg om Gods zegen voor de bevolking. Tijdens zijn vlucht zegende hij de Wit-Russische hoofdstad met een relikwie van het kruis en een Moeder Godsicoon.

[Bron: RGOW]

Foto's (wikimedia commons):
- Orthodoxe kathedraal Minsk, Wit-Rusland
- Metropoliet Pavel van Minsk