Overeen 20 - 44 De weg naar het licht

Overeen 2020-44

Bij gelegenheid van de Zondag voor de Oosterse Kerken maakten we een themanummer over de omvormende kracht van het geloof in Christus. De icoon van de Opstanding (Anastasis) laat zien dat Christus voor allen de weg naar het leven wil ontsluiten. De neerdaling ter helle is daarvan de meest krachtige uitdrukking. Aan de dood ontrukt.

Toen we dit nummer voorbereidden, konden we niet vermoeden dat de Corona-pandemie wereldwijd zo’n invloed zou hebben. Verdriet en rouw vanwege de duizenden doden, grote onzekerheid en economische crisis, maar ook volledige inzet en solidariteit. Samen komen we door deze crisis, is het motto. Vitale sectoren zoals de zorg, het onderwijs, de voedselvoorziening en de overheid, spannen zich tot het uiterste in. Ook kerken laten zien waar ze staan en waar ze voor staan. Het geloof is voor velen een grote steun en bron van kracht en hoop.

Iedere christelijke traditie legt in haar verkondiging, liturgie en leven eigen accenten. De ene traditie benadrukt meer de geestelijke dimensie van de weg naar het licht, in de andere komt de maatschappelijke dimensie sterker tot uitdrukking. Die accenten hoeven niet tegenover elkaar gesteld te worden, maar kunnen elkaar verrijken en versterken. Want in iedere geloofsweg gaat het uiteindelijk om die weg naar het licht, niet alleen individueel, maar ook historisch en maatschappelijk. De Opstanding heeft – als we de icoon op ons laten inwerken – zelfs kosmische betekenis.