Orthodoxie en het coronavirus 3. Het lepeltje

Georgia 2011 343b 5680901287Moeten oosters-orthodoxen bij dit coronavirus een lepeltje gebruiken dat bij de communie gedeeld wordt met de gelovigen die ieder afzonderlijk met dit lepetje in de mond Brood en Wijn nuttigen?

Orthodoxe gelovigen die zeer hangen aan de oude tradities stellen zich te weer tegen het sluiten van kerken in deze coronacrisis en tegen het afzien van het lepeltje bij het uitdelen van de communie.232592.p

Georgië

In een land als Georgië zijn maatregelen getroffen tegen het bijeenkomen van grote groepen mensen, maar de staat heeft godsdienstige bijeenkomsten niet verboden. De Georgische Orthodoxe Kerk heeft het niet gebruiken van het lepeltje bij het uitdelen van de communie afgewezen. Wel heeft ze besloten dat iconen en kruisen die gekust worden door de gelovigen steeds gedesinfecteerd worden. Sommigen beweren dat de metafysische eigenschappen van de sacramentele wijn het onmogelijk maken om het virus te verspreiden. In Georgië - maar ook in Wit-Rusland - hebben priesters beweerd dat de sacramentele wijn sterke alcohol bevat waarin ziekten verdwijnen. 

Roemenië

In Roemenië kondigde de Orthodoxe Kerk 'buitengewone' maatregelen tegen het coronavirus aan, door de geloivigen te adviseren dat ze de priester vragen hun eigen lepel te mogen gebruiken.

Griekenland

De (orthodoxe) Kerk van Griekenland zegt dat het toedienen van de sacramentele wijn duidelijk niet de ziekte kan verspreiden. De communie is een 'act van liefde'die angst overwint; de communie moet gevierd blijven 'in de zekerheid dat we communiceren met leven en onsterfelijkheid'. De Federatie van Ziekenhuisartsen-Vakbonden in Griekenland waarschuwt dat er geen uitzonderingen gemaakt moeten worden op de waarschuwingen van de staat 'om godsdienstige, sacramentele of metafysische redenen.'

Bulgarije

De orthodoxe patriarch van Bulgarije, Neofit, heeft in een brief op 11 maart aan de Bulgaarse geestelijken en gelovigen gezegd: 'De gewijde mysteriën (= de sacramenten) kunnen niet een voertuig zijn van besmetting of van enige ziekte.' Deze brief is veroordeeld door critici in Bulgarije.

(Bron: RadioFreeEurope/RadioLiberty)      

Foto's:
- De Orthodoxe kathedraal in Tbilisi, Georgië (Wikipedia Creative Commons/Roberto Strauss)
- Aan een kind wordt de communie toegediend met een lepel.