Oecumenisch verbonden tijdens Coronacrisis

coronavirusNu de hele samenleving min of meer op slot zit vanwege de pandemie die wij in onze dagen doormaken, ontstaan er ook vele mooie initiatieven van oecumenische verbondenheid. Dit is een teken van grote waarde. Afgelopen woensdag hebben miljoenen christenen van allerlei tradities, samen met paus Franciscus, om 12.00 uur het 'Onze Vader' gebeden. Juist in deze crisistijd is het belangrijk om dicht bij onze hemelse Vader te blijven.

 

 

Inzet lokale zenders

Nu onze kerken voor publieke vieringen gesloten zijn, zien wij in veel dorpen en steden allerlei creatieve initiatieven. Kerkdiensten worden in diverse gemeenten via de lokale televisie uitgezonden. Wij horen uit meerdere parochies dat parochianen via de lokale zender met de liturgie van de Kerk verbonden blijven. Gelovigen kunnen zo de Eucharistie vieren en geestelijk communiceren.

Oecumenische vieringen

Naast het vieren van de katholieke liturgie willen wij ook wijzen op de mogelijkheid om een oecumenische gebedsdienst digitaal in de huiskamer te brengen. Juist nu moeten allen die Christus in hun leven centraal stellen, de handen ineen slaan. Samen de Heer van ons leven vragen om de Geest opdat wij moed en hoop houden. Het afschuwelijke virus is wereldwijd verspreid. Maar wij geloven dat het wereldwijde gebed van alle christenen uiteindelijk sterker is. 

Liturgie en diaconie

Als bisschop en gedelegeerde willen wij u op het belang van digitale oecumenische vieringen wijzen. U kunt er ook diaconale projecten mee verbinden voor hulp aan alleenstaanden en ouderen. Maar er zijn natuurlijk nog andere initiatieven mogelijk. Laat Gods Geest u creatief maken.

Bemoediging

De mensen hebben behoefte aan spirituele bemoediging in deze spannende dagen. Laten we vooral ook denken aan de mensen die in deze crisis de grond onder hun bestaan zien wegzinken. Voor al deze mensen moeten wij als gezamenlijke christenheid instaan. Wij wensen u allen veel sterkte, Gods zegen en gezondheid.

Mgr. Gerard de Korte, bisschop van 's-Hertogenbosch

Pastoor Ton Sip, gedelegeerde voor de oecumene