Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Kerksluitingen

jaap van den doolDoor de vele kerksluitingen die nu en in de komende jaren aan de orde zijn, maken veel mensen zich zorgen over de toekomst van de Kerk. De Katholieke Vereniging voor Oecumene is geïnteresseerd in uw visie op de toekomst van de Kerk en in het bijzonder de missionaire opdracht en het belang van eenheid. Uw bijdrage over dit thema kunt sturen aan . Onderstaande bijdrage ontvingen we van J. van Dool (81, foto) uit Haarlem. Voor de toekomst van de Kerk is eenheid onontbeerlijk, stelt Van Dool.

 

Kerksluitingen

De inkrimping doet zich ook voor in kleinere kerkgenootschappen; ook zij zien het aantal leden teruglopen. Ontwikkelingen waarvan men niet vrolijk wordt en roept de vraag op: Wat betekent dat voor het kerkvolk en  hun geestelijke leiders; hoe gaan zij hiermee om?

De kerkgeschiedenis leert ons dat de kerken de verdeeldheid en gescheidenheid zelf teweeggebracht hebben en dat dat nu weleens de oorzaak zou kunnen zijn van hun verval. Door de verdeeldheid en gescheidenheid van de Kerk  zijn alle gaven, die gegeven waren ten behoeve van de heelheid van de Kerk, verbruikt!

Is het niet de hoogste  tijd dat onze ”schriftgeleerden/theologen” de koppen eens  bij elkaar steken om  antwoord te geven op de vraag: Was Christus gedeeld?

”Loop niet mee in het gareel van deze wereld. U moet andere mensen worden met een nieuwe gezindheid. Dan kunt u uitmaken wat God wil, wat goed is en volmaakt en wat Hij graag heeft”. (Romeinen 12:2)

De politieke, maatschappelijke, culturele, sociale en geestelijke beroe­ring, zoals wij die heden ten dage om ons heen zien, zou de geestelijke leiders er eigenlijk toe moeten dwingen om hun geloof in God, de God van de joden, en Zijn heilsplan in Jezus Christus, de Messias, weer te ontdekken en alles wat dat voor de Kerk inhoudt en betekent opnieuw onder woorden moeten brengen. Zien wij de toekomst wel ‘vol hoop’ onder ogen, dat moedige daden van recht en gerech­tigheid en vrede, alsmede de heelheid van de schepping, hun plaats wel zullen vinden in het grote heilsplan van God?

Het is aan het wezen van de Kerk toe te schrijven dat, door het alles verzoenende gebod van de Liefde, de godsdienstige tegenstellingen niet langer te handhaven zijn.

We moeten –als gelovigen!- een zeer ernstige poging wagen om de heelheid van de Kerk te bewerkstelligen, willen we ooit nog eens gezamenlijk de Boodschap van het Evangelie aan de wereld kunnen verkondigen.

Volledige Agenda >



 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

  • Tom Buitendijk zei Meer
    Uitstekend initiatief. Niet alleen theologen maar ook inspirerende kerkleiders zijn ervoor nodig. En... vrijdag 26 januari 2024
  • Jan Schuiling zei Meer
    Dag Kees, een tip: kloosterdorpen en meer: pro-werelddorp.nl donderdag 25 januari 2024
  • keano zei Meer
    mooi vrijdag 19 januari 2024
  • Vasílis zei Meer
    Na een goede voorbereiding altijd. Zoek contact met een parochie en de betreffende priester. Kijk... donderdag 21 december 2023
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19A 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI