Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Paus over oecumene in het vliegtuig tussen Sri Lanka en de Filipijnen

Paus Franciscus bezocht de afgelopen dagen Sri Lanka en de Fillipijnen. Deze beide bezoeken werden gekenmerkt door aandacht voor armoede, het gezin, interreligieuze dialoog.

Paus met journalisten in het vliegtuig tussen Colombo en Manilla - 15/1/2015Voor de oecumene was tijdens beide bezoeken weinig plaats. Vertegenwoordigers van de verschillende christelijke kerken waren uitgenodigd voor de ontmoetingen met de leiders van de andere godsdiensten – zowel in Sri Lanka als op de Fillipijnen – maar de prioriteit lag overduidelijk elders.

Twee uitspraken uit het interview met journalisten in het vliegtuig van Colombo naar Manilla (15 januari) verdienen het echter op deze blog genoemd te worden.

Bartholomeüsnacht

Als antwoord op de vraag van een Franse journalist naar een reactie op de terroristische aanslagen door moslimextremisten in Parijs, wees de paus wees op de Parijse Bartholomeüsnacht (1572), waar meerdere honderden protestanten door katholieken werden uitgemoord. Na te hebben vastgesteld dat we vaak verwonderd kijken naar hoe mensen met het beroep op hun geloof andere mensen uitmoorden, herinnerde hij eraan dat ook in de eigen christelijke traditie verschillende van zulke misdaden gepleegd zijn.

Niet naar de hel

In datzelfde interview herinnerde hij tevens aan de eerste keer in zijn leven dat hij in levende lijve protestanten had gezien en dat hij een paar dagen vantevoren ook aan vertegenwoordigers van het Leger des Heils had verteld. “Ik was vier of vijf jaar en ik liep met mijn oma op straat. Aan de overkant liepen twee vrouwelijke heilssoldaten met die hoed die ze vroeger droegen. En ik vroeg m’n grootmoeder: “zijn dat nonnen?” En ze antwoordde: “Nee, dat zijn protestanten. Maar ze zijn goed.” Het was de eerste keer dat ik op een positieve manier heb horen praten over iemand met een ander geloof, een protestant. In die tijd zei men immers tijdens de katechese dat die allemaal naar de hel gaan”.

Volledige Agenda > 

02
okt
Catharinakerk Den Bosch
Het Midden-Oosten wordt al jaren geteisterd door oorlog. Syrië en Irak zijn zwaar gehavende landen. De

06
nov
Mariënkroon Nieuwkuijk
Mgr. dr. Gerard de Korte, bisschop van ’s-Hertogenbosch en dr. Eric Bouter, protestants theoloog spreken

08
nov
De tijden zijn onzeker. Het valt niet te voorzien hoe het er in onze wereld over 50 jaar aan toe zal gaan.

 

 

Laatste lezersreacties:

 • Iemand van Koptische... zei Meer
  —- Schreef:
  Ja zeker paus tawadros de 2e
  maandag 20 juli 2020
 • Lou Pinckaers zei Meer
  Mooi initiatief! maandag 11 mei 2020
 • Rene Heinrichs zei Meer
  Er is nog heel veel werk te doen. Mogen wij katholieken zichtbaarder worden in de bestrijding van... dinsdag 05 mei 2020
 • —- zei Meer
  Ja zeker paus tawadros de 3e vrijdag 27 maart 2020
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19D 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI