Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Pokrof 2005-2

Jaargang 52 Nummer 2

Van de redactie Als deze Pokrof bij u binnenvalt is het de tijd van Pasen. Victoria van Aalst en Annette Rijtma schetsen de veelkleurige plaats van het kruis en het ei in dit hoogtepunt van het kerkelijk jaar.
Op de Vijfde Zondag van Pasen is het Zondag voor de Oosterse Kerken 2005 onder het motto ‘Geloven in Irak’. Niet alleen Irak zelf, maar ook zijn christenen staan voor een ongewisse toekomst. En hoe vergaat het hen die het land moesten verlaten? Yeraz, een Armeens-apostolische christelijke vrouw uit Irak die twee jaar geleden naar Nederland vluchtte, vertelt over haar ervaringen en visies. Haar grootouders vluchtten zelf ooit, in WO I, naar Irak. Het interview is onderdeel van de digitale brochure die voor de Zondag voor de Oosterse Kerken wordt gepubliceerd op www.oecumene.nl, en waarvan in de volgende Pokrof een tweede interview met een Irakees christen wordt gepubliceerd.
Leo van Leijsen geeft een schets van de Irakese christelijke traditie die - anders dan de aanvankelijk ‘allochtone’ Armeens-apostolische Kerk in Irak - aan de oorsprong staat van de twee oudste kerken in het land, de Assyrisch-apostolische en de Chaldeeuws-katholieke. Na enkele actuele nieuwsberichten uit oosterse kerken gidst Zakieh Hanna, archeologe afkomstig uit Syrië, u langs de belangrijkste christelijke bedevaartplaats van haar vaderland, Onze Lieve Vrouw van Saidnaya.
Frans Hoppenbrouwers schrijft kort maar krachtig over een tragische episode van Bulgarije: de holocaust en de houding van de Orthodoxe Kerk daarin. In een interview tot slot door Daphne van Roosendaal vertelt Paul Wennekes ons over Oekraïne als een boeiend land voor de nieuwsgierige cultuurreiziger.

Wij hopen dat de nieuwsgierige cultuurreiziger die elke Pokroflezer in principe is, met interesse deze reis in vogelvlucht langs verschillende oosterse kerken en culturen mag maken.

Volledige Agenda > 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

 • peter zei Meer

  is er nog een oosters-orthodoxe kerk in amsterdam? ik werd in 1972 gedoopt door mgr Mar Serapion 2 weken geleden
 • peter zei Meer
  is er nog een oosters-orthodoxe kerk in amsterdam? ik werd in 1972 gedoopt door mgr Mar Serapion 2 weken geleden
 • fiona manuela zei Meer
  kan iemand mij vertellen hoe ik met nico sarot in contact kan komen, ik heb vroeger jaren met hem... zaterdag 18 maart 2023
 • Martin Los lid hoofd... zei Meer
  Mooie gedachtenis woensdag 18 januari 2023
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19A 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI