Pokrof: Hoop tegen de stroom in

Openingsfoto Website

Pokrof van deze maand, januari 2016, heeft een boeiend artikel over een tegenbeweging van christenen in het Midden-Oosten. Tegen de stroom in van een christendom dat dreigt te gaan verdwijnen, bouwen zij aan een toekomst voor de Kerk in de eigen regio.

Sinds de opkomst van de Islamitische Staat (IS) worden wij nog meer dan vroeger geconfronteerd met het feit dat het christendom in Irak en bepaalde delen van Syrië zwaar bedreigd is. We lezen over een disproportioneel groot aantal christenen onder de vluchtelingen die het Midden-Oosten verlaten. We horen de verhalen van christelijke families die het niet meer zien zitten om nog langer in het Oosten te verblijven. Het einde van het christendom in de regio?
In zijn artikel in Pokrof licht Herman Teule, emeritus-professor midden-oosters christendom, een recent initiatief toe dat tegen deze trend ingaat: de oprichting van een Katholieke Universiteit in Iraaks Koerdistan, officieel vorige maand geopend, 8 december 2015.

Katholieke Universiteit in Irak

Teule schetst hoe mgr Bashar Warda, de Chaldeeuwse bisschop van Erbil, het initiatief tot deze oprichting heeft genomen. Erbil is de assyrisch apotolische kerk editedhoofdstad van het autonome noorden van Irak, waar naast een Koerdisch-islamitische meerderheid o.a. een christelijke minderheid woont. Mgr Warda is katholiek bisschop van de oosterse ritus en heeft o.a. goede contacten met de zogeheten zelfstandige Assyrische Kerk van het Oosten, die nog maar pas haar patriarchaat na tientallen jaren in de VS weer in Irak heeft gevestigd. Dat laatste feit is evenzeer een teken van hoop op een toekomst in eigen land voor de christenen.

Zelfvertrouwen

De universiteit biedt vakken aan in het Engels die in het huidige Noord-Irak prioriteit hebben: Master of Business Administration, Health Care, Engineering, enzovoorts, maar besteedt als christelijke academische instelling ook veel aandacht aan kennis van het eigen Iraakse christendom dat al bijna 2000 jaar in het land is gevestigd. Zo bevordert men een positieve eigen identiteit en vergroot men het christelijke zelfvertrouwen. Dit sluit andere dan christelijke studenten niet uit: moslims zijn van harte welkom.

En verder in Pokrof 2016-1 …

Deze eerste editie van Pokrof 2016 biedt verder bijdragen over uiteenlopende oosterse thema’s, zoals de Kerken van Servië en Macedonië, Orthodoxe perspectieven op mensen met een beperking, een icoonmeditatie (Boeddha als christelijke heilige), liturgie, geschiedenis (Nestor-kroniek) en oecumene (in de eerste helft van de 20e eeuw: de betekenis van mgr Andrej Sjeptitski).

Pokrof 2015 in zijn geheel op website

Sinds januari 2016 staat de hele jaargang 2015 van Pokrof op deze website.

{IfMobile}

Naar de publicatie>>

{ElseMobile}

 

Klik hierboven op de knop Volledig scherm zoomknop voor een volledige schermweergave.

{EndIfMobile}

 

Foto’s: (H. Teule)
– Mgr Bashar Warda voor de gebouwen van de Katholieke Universiteit in Erbil, Noord-Irak.
– De Assyrisch-apostolische kerk van Erbil