Pater Frans van der Lugt sj vermoord in Homs

FransvanderLugt

Vanmorgen maandag om 8 uur plaatselijke tijd is de Nederlandse jezuïet Frans van der Lugt (75) in de Syrische stad Homs vermoord. Het tragische nieuws is bevestigd door zijn confrater Alex Bassili, socius van de Midden-Oostenprovincie van de jezuïeten. “Wij zijn door medebroeders ter plaatse ervan op de hoogte gebracht vandaag maandag rond 8 uur in de ochtend Syrische tijd pater Frans van der Lugt is ontvoerd door gewapende mannen, die hem hebben geslagen en daarna met twee kogels in het hoofd hebben afgemaakt. Dat gebeurde voor het huis van de jezuïeten in Homs”, schrijft pater Bassili s.j. “Dat hij in vrede moge rusten bij de Heer en dat hij onze medebroeders, die zichzelf helemaal geven ten dienst van alle slachtoffers van geweld moge ondersteunen.”

 

Levensloop

Frans van der Lugt was 75. Hij werd op 10 april 1938 in Den Haag geboren. Hij leefde en werkte al 50 jaar in het Midden-Oosten. Als jonge psychotherapeut reisde hij destijds naar Libanon, waar hij een opleiding tot jezuïet volgde. Hij leerde er Arabisch. In 1966 verhuisde hij naar Syrië, waar hij zich aanvankelijk toelegde op onderwijs, in de eerste plaats aan christenen die zo’n 10% van de Syrische bevolking vormen. Het klooster van de jezuïeten in Homs (Syrië) ligt in de Hamidiyeh-wijk, een traditioneel christelijke wijk waar al maanden fel wordt gevochten tussen rebellen en het Syrische leger. Hij werkte er met jongeren met een beperking en zorgde voor de zwakken die door het geweld hun buurt niet konden ontvluchten.

Noodkreet

Sinds het begin van de burgeroorlog zijn al naar schatting 400.000 inwoners de stad ontvlucht. Pater van der Lugt weigerde evenwel ondanks de gevechten Homs te verlaten, uit solidariteit met de plaatselijke bevolking. “Een herder laat zijn schapen nooit in de steek.” Begin 2014 raakt van der Lugt raakte wereldwijd bekend vanwege een heel druk bekeken filmpje op Youtube waarin hij de wereld om hulp schreeuwde. (bron: Kerknet.be)