Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Gebed voor Pan-Orthodox Concilie

DIO 43051 Patriarch 2500x1668 2Op de vijfde zondag van Pasen (3 mei 2015) wordt in katholieke parochies aandacht besteed aan de band met de Oosterse Kerken. Dit keer staan het Oecumenisch Patriarchaat en de relatie tussen Constantinopel en Rome centraal. In het nieuwe nummer van het communicatieblad Overeen van de vereniging worden de achtergronden van deze thematiek nader toegelicht.

In het openingsartikel wordt een overzicht gegeven van de veranderingen in de relatie tussen Rome en Constantinopel sinds het Tweede Vaticaans Concilie. Verschillende ontmoetingen tussen pausen en patriarchen hebben daar veel aan bijgedragen. Het begon met de historische ontmoetingen tussen patriarch Athenagoras en Paulus VI in 1964 in Jeruzalem.

Momenteel bereiden de Orthodoxe Kerken zich voor op het Pan-Orthodox Concilie dat in 2016 met Pinksteren zal plaatsvinden. Het Oecumenisch Patriarchaat vervult hierin een voortrekkersrol. Tijdens een recent bezoek aan Belgïe vroeg patriarch Bartholomeüs om gebed voor het welslagen van het komende Concilie. In Overeen hebben we daarom een gebed om zegen voor het Pan-Orthodox Concilie opgenomen.

In paus Franciscus heeft de Katholieke Kerk opnieuw een groot pleitbezorger voor de eenheid van de Kerk. Hendro Munsterman geeft in dit nummer zijn visie op paus Franciscus' visie en rol in de internationale oecumenische verhoudingen. 

Herdenking van de Reformatie in 2017

In het tweede deel van dit nummer staan we stil bij de voorbereiding van de herdenking van 500 jaar Reformatie in 2017. Sjaak van 't Kruis, secretaris van de scriba en adviseur van de vereniging namens de PKN zet de herdenking in een oecumenisch kader. 

De vereniging doet mee in het project van de Raad van Kerken 'Beleving van Eucharistie en Avondmaal'. Bestuurslid dr. Bernhard Hegge schrijft over zijn ervaringen.

Uitdagingen

In de laatste bijdrage benoemt de nieuwe voorzitter van de vereniging, prof. dr. Marcel Sarot, de uitdagingen waar de Katholieke Vereniging voor Oecumene momenteel voor staat: het betrekken van jongeren bij het oecumenisch werk, de schaalvergroting in het kerkelijk leven en het belang van een hedendaagse (oecumenische) apologetiek van het christelijk geloof. 

Het nummer wordt afgesloten met een gedicht van Rob van Uden uit de cyclus 'Zand en Stenen' die hij maakte naar aanleiding van de aanslagen in Parijs in januari 2015.

Klik hier om naar de publicatie te gaan.

Volledige Agenda >



 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

  • Tom Buitendijk zei Meer
    Uitstekend initiatief. Niet alleen theologen maar ook inspirerende kerkleiders zijn ervoor nodig. En... vrijdag 26 januari 2024
  • Jan Schuiling zei Meer
    Dag Kees, een tip: kloosterdorpen en meer: pro-werelddorp.nl donderdag 25 januari 2024
  • keano zei Meer
    mooi vrijdag 19 januari 2024
  • Vasílis zei Meer
    Na een goede voorbereiding altijd. Zoek contact met een parochie en de betreffende priester. Kijk... donderdag 21 december 2023
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19A 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI