Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Midden-Oosten centraal in nieuwe Pokrof

Aya Sofia zijaanzichtDe nieuwe Pokrof, nr 2 van 2015, staat in het teken van de christenen in het Midden-Oosten in de ruimste zin van het woord, dus inclusief Turkije. De miljoenenstad Istanboel, op de grens van Europa en Azië, is daarbij de poort naar de Oriënt. De cruciale ligging gold al in de Oudheid: de handeldrijvende Oude Grieken stichtten er eeuwen voor onze jaartelling hun kolonie Byzantium, de Romeinse keizer Constantijn de Grote de nieuwe christelijke hoofdstad van zijn rijk. Leo van Leijsen vertelt vooral het belang van deze stad voor de Orthodoxe Kerk tot op de dag van vandaag en daarmee voor de oecumene.

In het artikel 'Het Oecumenisch Patriarchaat van Constantinope' wordt aangetoond hoe Constantinopel met zijn hoogste kerkelijke leider, de ereprimaat van de Orthodoxe Kerk, in de verhouding tussen de Kerken van Oost en West steeds een essentiële rol heeft gespeeld en hoe het sinds het einde van de 19e eeuw de uitdaging van de opkomende oecumene is aangegaan. 

Patriarch en Paus, Pan-orthodox ConcilieSt Joriskerk

Ook de recente veelvuldige bezoeken over en weer van patriarch Bartholomeos I en paus Franciscis getuigen van deze inspanningen voor de eenheid van de christenen. Met het geplande Pan-Orthodoxe Concilie van 2016 in zicht, waarbij 'Constantinopel' een sleutelrol speelt, zal de betekenis van het patriarchaat alleen maar toenemen.

Het artikel in Pokrof loopt ook vooruit op de Zondag voor de Oosterse Kerken in het eerste weekend van mei a.s. dat de Orthodoxe oecumene en Constantinopels rol daarbinnen tot thema heeft en waarover op deze websiet in de Paasweek meer informatie zal verschijnen.

zangers Koptische kerk 2Midden-oosterse christenen

Verder staan in Pokrof 2015-2 drie andere bijdragen over de christenen van het Midden-Oosten: een algemeen overzicht over de oosterse kerken daar; over de Koptische kerk in Nederland en Egypte; en over wat Assyrische christenen nu eigenlijk zijn. Ook het nieuws in de rubriek 'Korte Berichten' komen de christenen uit het Midden-Oosten aan de orde.


Laatste Oordeel II en overig

In deze Pokrof ook Deel twee over de icoon van het Laatste Oordeel uit Oost-Slowakije. Verder is er in deze Pokrof een  meditatie, een toelichting bij de enige icoon in het Rijksmuseum te Amsterdam en wederom een aflevering in de rubriek 'Byzantijnse Liturgie.'

 

Foto's:Slechteriken
- Zijaanzicht Aya Sofia, de oude patriarchale kerk, Istanbul (Foto: L. van Leijsen).
- Gevel van de Sint-Joriskerk in Istanbul, de huidige patriarchale kerk (Foto: L. van Leijsen).
- Diakens van de Koptische Mariakerk te Amsterdam-Noord (Foto: I. Sorial).
- De 'slechteriken' op de Oost-Slowaakse icoon van het Laatste Oordeel (Foto: A. Vonk).

 

Volledige Agenda >



 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

  • Tom Buitendijk zei Meer
    Uitstekend initiatief. Niet alleen theologen maar ook inspirerende kerkleiders zijn ervoor nodig. En... vrijdag 26 januari 2024
  • Jan Schuiling zei Meer
    Dag Kees, een tip: kloosterdorpen en meer: pro-werelddorp.nl donderdag 25 januari 2024
  • keano zei Meer
    mooi vrijdag 19 januari 2024
  • Vasílis zei Meer
    Na een goede voorbereiding altijd. Zoek contact met een parochie en de betreffende priester. Kijk... donderdag 21 december 2023
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19A 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI