Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Palestijnse christenen roepen op tot eenheid tegen IS

316724Ongeveer 200 Palestijnse christenen zijn op 18 februari 2015 in de Oude Stad van Jeruzalem de straat op gegaan om met kaarslicht in een symbolische begrafenisprocessie te rouwen om de 21 Egyptische koptische christenen die in Libië zijn onthoofd door de groepering Islamitische Staat. Ze pleitten voor moslim-christelijke eenheid in de hele regio.

De demonstranten voerden vier kartonnen kisten mee, versierd met gouden kruisen en droegen spandoeken met foto's van de 21 Koptische christenen die werden onthoofd door IS militanten. "We roepen de internationale gemeenschap op om  te reageren op het vermoorden van onschuldigen," was op een spandoek te lezen, terwijl een orthodoxe priester ondertussen een gebed deed voor de doden. De sombere mars ging zijn weg naar het Koptische klooster van Jeruzalem, waar banners werden getoond met beelden uit de IS-video en passages uit de Bijbel. "We willen de solidariteit met de Egyptenaren en de Kopten uiten en laten zien hoe verdrietig Palestijnse christenen en hun moslim vrienden zijn over de moorden”, aldus Nashat Filmon (39). "De barbaarse manier waarop ze zijn afgeslacht, is niet goed te maken, dus bidden wij voor deze regio om wakker te worden en IS te verwerpen," zei hij.

Joseph George (25) zei dat de internationale gemeenschap haar strijd tegen de groep moet  intensiveren. "Als de VS het regime van Saddam Hoessein in een week kon vernietigen, waarom kunnen ze dat niet doen met een ​​kleine groep?" zo vroeg hij zich af. "Christendom is ontstaan ​​in het Midden-Oosten, maar er is geen plaats meer voor ons - we zijn de komende jaren op de vlucht”, zei hij.  "Jezus leerde ons om de andere wang toe te keren ... maar als iemand probeert om je te doden zonder reden, moet je jezelf verdedigen." Marsen tegen de moorden vonden ook plaats op dinsdagavond in Bethlehem en Beit Sahour, waar ze werden bijgewoond door zowel islamitische en christelijke inwoners. In Caïro werden werkonderbrekingen tegen IS gehouden nadat de video uit Libië was vrijgegeven. IS militanten hebben na de door de VS geleide luchtaanvallen in Irak en Syrië als reactie op de overname van delen van de twee landen door IS actieve afdelingen in Egypte en Libië geopend.

(Bron: Ma'an 18/02/2015 22:46 www.maannews.net)

(Foto: Ma'an news) 
 
Volledige Agenda >



 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

  • Henk ten Voorde zei Meer
    Fijn dat Perspectief weer een vervolg heeft gekregen. Wel jammer dat nummer 61 niet als bladerboek... 6 dagen geleden
  • Tom Buitendijk zei Meer
    Uitstekend initiatief. Niet alleen theologen maar ook inspirerende kerkleiders zijn ervoor nodig. En... vrijdag 26 januari 2024
  • Jan Schuiling zei Meer
    Dag Kees, een tip: kloosterdorpen en meer: pro-werelddorp.nl donderdag 25 januari 2024
  • keano zei Meer
    mooi vrijdag 19 januari 2024
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19A 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI