Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Kopten in Nederland houden a.s. zaterdag een rouwdienst

3176 20130707101814 150x150De brute moord op 21 Koptische christenen in Libië heeft de wereld geschokt. Voor de Koptische gemeenschap in Nederland is het opnieuw een zware slag. Zaterdag 20 februari houdt de Koptische gemeenschap in Amsterdam in de Mariakerk aan de Mosstraat om 13.00 uur een rouwdienst. ‘Wij bidden tot God om Egypte en haar eenheid te beschermen en dat de vrede mag overheersen in de gehele natie’, aldus bisschop Arseny van het Koptisch Orthodox Bisdom van Nederland in een verklaring.

Van veel kanten komen blijken van medeleven. In een reactie vanuit het moderamen van de Raad van Kerken is afgrijzen uitgesproken, onbegrip en onderlinge verbondenheid met de Koptische gemeenschap. ‘Het is voor ons onbegrijpelijk dat eenvoudige Egyptische mensen, die niet anders verlangen dan met een uiterste inspanning werk te vinden, zodat ze hun familieleden kunnen onderhouden op deze manier om het leven worden gebracht. We hebben de vaste overtuiging dat een beschaving gebaseerd moet zijn op het principe dat bevolkingsgroepen elkaar ruimte gunnen en onderling respect opbrengen’.

‘Wij danken u voor uw woorden vol liefde en kracht die ons troosten en steun geven’, aldus bisschop Arseny, ‘Zeer troostend is om te horen dat wij allen samen bidden in Christus voor de vrede’.

De Haagse Gemeenschap van Kerken schreef op 17 februari een brief aan de Koptische gemeenschap in Den Haag. Deze gemeenschap kerkt in de Marcuskerk aan de Van der Akenstraat, Benoordenhout. Hieronder volgt de tekst van de brief. 

In gebed verbonden

Den Haag 17 februari 2015

Geachte leden van de Koptische Gemeenschap van Den Haag, De beelden van de moord op 21 Koptische christenen hebben de hele wereld geschokt. Ze maken duidelijk in welke moeilijke positie christenen in het Midden Oosten verkeren. De Koptische gemeenschap in Egypte heeft een zware tijd achter de rug. En deze nieuwe gruweldaden zijn een nieuw treurig gebeuren. Wij leven als medechristenen met u mee en zijn zeer pijnlijk getroffen door deze moordaanslag.

Wees ervan overtuigd dat u in ons gebed bent. Ons gemeenschappelijk christelijk geloof is gefundeerd in Christus. Uw patroonheilige Marcus is een dierbaar getuige van zijn leven die aan ons zijn getuigenis heeft overgeleverd. In veel kerken van onze gemeenschap wordt dit jaar uit het evangelie volgens Marcus gelezen.

Vredesgebed

Wij beseffen dat uw gemeenschap in Den Haag gestalte wil geven aan het geloof rond het eigen kerkgebouw in het Benoordenhout. Bij de inwijding van dit gebouw door ZH paus Shenouda waren wij aanwezig. Wellicht dat er in de toekomst meer mogelijkheden zijn voor contact.

Wij nodigen u uit om deel te nemen aan ons gebed voor vrede op het kerkplein vóór de St. Jacobuskerk aan de Parkstraat. Het eerstvolgende gebed is op 6 maart a.s. om 13.15 uur. We zullen ook slachtoffers van andere aanslagen gedenken.

Namens de Haagse Gemeenschap van Kerken, Margriet Quarles van Ufford, secretaris Ad van der Helm, voorzitter

Volledige Agenda >



 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

  • Henk ten Voorde zei Meer
    Fijn dat Perspectief weer een vervolg heeft gekregen. Wel jammer dat nummer 61 niet als bladerboek... 4 dagen geleden
  • Tom Buitendijk zei Meer
    Uitstekend initiatief. Niet alleen theologen maar ook inspirerende kerkleiders zijn ervoor nodig. En... vrijdag 26 januari 2024
  • Jan Schuiling zei Meer
    Dag Kees, een tip: kloosterdorpen en meer: pro-werelddorp.nl donderdag 25 januari 2024
  • keano zei Meer
    mooi vrijdag 19 januari 2024
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19A 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI