Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Jan Hus - Preekprijsvraag 2015

logo jan husIn 2015 is het 600 jaar geleden, dat Jan Hus op het Concilie van Konstanz als ketter op de brandstapel werd omgebracht. Niet in de laatste plaats zijn het zijn preken in de Bethlehemkapel te Praag geweest, waardoor hij zich de vijandschap van de machtigen op de hals haalde. Eén van de wortels van de Evangelische Broedergemeente is de Tsjechische reformatie, die door Jan Hus werd losgemaakt. Er zijn redenen genoeg om in het gedenkjaar van zijn martelaarschap te doen, wat voor hem cruciaal was:

„ Zoek de waarheid, luister naar de waarheid, leer de waarheid kennen, heb de waarheid lief, spreek de waarheid, houd aan de waarheid vast, verdedig de waarheid tot de dood toe, want de waarheid bevrijdt je van de zonde, van de duivel, van de dood van de ziel en tenslotte van de eeuwige dood, die het eeuwige afscheid van Gods genade betekent. “ (Jan Hus 1412)

Criteria

Jan HusHierom stelt de Europees-Continentale Provincie van de Evangelische Broedergemeente in het jaar 2015 de Jan-Hus-Preekprijsvraag in voor preken, die:

- hun kracht uit de Bijbel halen
- in begrijpelijke taal zijn geschreven
- kerk en samenleving niet ontzien.

In aanmerking komen preken in de Duitse, de Tsjechische of de Nederlandse taal. Een theologische studie is geen noodzakelijke voorwaarde voor deelname. De prijs voor de beste preek is € 2015, voor de beste preek van een jeugdige prediker (onder 27 jaar) € 1415 en de derde prijs is € 600.

Jury

De Jury is internationaal en oecumenisch samengesteld: Rüdiger Achenbach / Deutschlandfunk – redactie Religie en Samenleving; Prof. Dr. Pavel Filipi / Evangelisch-Theologische Faculteit van de Karels-Universiteit Praag; Dr. Bernhard Goodwin / Instituut voor Communicatie en Media-wetenschap München; Reinhard Mawick / Chefredacteur van “Zeitzeichen”; Dr. Christian Staffe / Evangelische Academie Berlijn; Dr. Ciska Stark / Protestantse Theologische Universiteit Amsterdam; Frieder Vollprecht / Evangelische Broedergemeente Basel; Rosemarie Wenner / Bisschop van de Evangelisch-Methodistische Kerk.

Voor meer informatie over de preekprijsvraag, de betekenis van Jan Hus en de activiteiten in het Hus-jaar kunt u terecht bij het kantoor van de Evangelische Broedergemeente in Nederland, Zusterplein 20, 3703 CB Zeist, E: .

Volledige Agenda >



 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

  • Henk ten Voorde zei Meer
    Fijn dat Perspectief weer een vervolg heeft gekregen. Wel jammer dat nummer 61 niet als bladerboek... 2 weken geleden
  • Tom Buitendijk zei Meer
    Uitstekend initiatief. Niet alleen theologen maar ook inspirerende kerkleiders zijn ervoor nodig. En... vrijdag 26 januari 2024
  • Jan Schuiling zei Meer
    Dag Kees, een tip: kloosterdorpen en meer: pro-werelddorp.nl donderdag 25 januari 2024
  • keano zei Meer
    mooi vrijdag 19 januari 2024
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19A 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI