De viering van de liturgie heeft consequenties voor de dienst in de wereld

Bisschop20KDe Katholieke Vereniging voor Oecumene heeft Mor Polycarpus, Syrisch-orthodox aartsbisschop van Nederland, gevraagd dit jaar de preeksuggesties te verzorgen bij de lezingen op de Zondag voor de Oosterse Kerken (18 mei). Mor Polycarpus is het hoofd van de Syrisch-orthodoxe geloofsgemeenschap in Nederland. Deze gemeenschap is de laatste drie jaar uitermate betrokken geweest bij de ontwikkelingen van de burgeroorlog in Syrië (waar een aanzienlijk deel van de gemeenschap vandaan komt). Ze zet zich in voor solidariteit en concrete hulp aan geloofsgenoten daar, in het bijzonder aan de vluchtelingen onder hen binnen en buiten Syrië.

Bisschop Polycarpus wijst bij de eerste lezing op het bijzondere ambt van diaconie binnen de Kerk. Een voorbeeld van diaconie dat hij noemt is Caritas, de katholieke welfare-organisatie in het Midden-Oosten/Noord-Afrika - en in Syrië in het bijzonder -, waarvoor de Katholieke Vereniging voor Oecumene op de Zondag Oosterse Kerken 2014 uw geldelijke ondersteuning vraagt.

Priesterschap van alle gelovigen

Bij de tweede lezing ontvouwt Mor Polycarpus vanuit de Bijbelse en Syrische christelijke traditie, hoe wij het priesterschap van alle gelovigen moeten zien. Hoe dit ook, gevierd binnen de Kerk in de Liturgie o.l.v. gewijde ambtsdragers, 'consequenties' heeft voor ons handelen als christen in de wereld.

Bij de evangelielezing legt de aartsbisschop een link tussen de ontreddering van de leerlingen (en Jezus' bemoedigende woorden) en de penibele situatie van de christenen in het Midden-Oosten. In het bijzonder komt het door burgeroorlog verscheurde Syrië daarbij in het vizier.

Teksten

Preekschets van aartsbisschop Polycarpus

Voorbede voor Syrië met de Syrische versie van het Heer, ontferm U.