Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Geloof in de publieke ruimte

KennedyIn de westerse wereld zijn we ons er nog wel van bewust dat we een christelijke achtergrond hebben - en tegelijk zijn we er mee verlegen dat dat het geloof nog steeds bestaat. Er is een ervaring dat het onze waarden en verlichtte ideeën stichtte - en tegelijk dat het negatief is, onderdrukkend en bij vlagen antidemocratisch. Dat is de spagaat van godsdienst in de samenleving. Is zij onmisbaar als de bron van onze waarden en verbeelding - of een voorbij stadium in de geschiedenis, interessant als religieuze vereniging voor geïnteresseerden.

 

Tegendraads geloofBorgman

In deze verwarring stelt Erik Borgman (1957) lekendominicaan en hoogleraar theologie dat een tegendraads geloof juist maatschappelijk onmisbaar is. Het is juist de grond­slag van de samenleving. Dat mensen andere loyaliteiten hebben dan bijvoorbeeld alleen aan de staat zal ons ten goede komen. We kunnen alleen een gemeenschap vormen, meent Borgman, als we ervan uitgaan dat alle mensen de moeite waard zijn. Als we geloven dat er iets
is tussen mensen dat niet onmiddellijk zichtbaar is, maar dat kan worden aangesproken, en als het tot spreken komt en anderen en onszelf raakt. Dit geloof is op tal van plaatsen in onze samenleving aan het werk. Maar met het oog op de toekomst, op politiek en be­stuur, is het van groot belang het expliciet en publiek te belijden.

Contrastgemeenschap

KennedyJames Kennedy (1963), 'Amerikaanse Nederlander' en hoogleraar Nederlandse geschiedenis vindt het tijd dat de kerken hun pretenties moeten bij stellen. Dat ze zo graag maatschappelijk relevant willen zijn vindt hij verdacht. Laat ze juist kleine 'contrastgemeenschappen' zijn, daarin ligt hun kracht, in die beperkte pretentie kunnen ze maatschappelijk van betekenis zijn.

'Geloof in de publieke ruimte' vindt plaats op donderdagavond 23 januari a.s. Voorafgaande aan de lezingenavond is er om 19.00 uur in de St. Jan (Parade) een oecumenische Vesper waarin voorgaan Mgr. Hurkmans en ds. Scheenstra. De lezingen beginnen om 20.00 uur in de Grote Kerk (Kerkstraat 20) ontvangst met koffie vanaf 19.30 uur. Na de lezingen is er een publieksgesprek o.l.v. ds. Jan de Vlieger.

De Lezingen van de Eenheid worden georganiseerd in het kader van de Gebedsweek voor de Eenheid van de Christenen door het Bisdom 's-Hertogenbosch en de Classis 's-Hertogenbosch van de Protestantse Kerk.

Volledige Agenda >



 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

  • Henk ten Voorde zei Meer
    Fijn dat Perspectief weer een vervolg heeft gekregen. Wel jammer dat nummer 61 niet als bladerboek... 1 week geleden
  • Tom Buitendijk zei Meer
    Uitstekend initiatief. Niet alleen theologen maar ook inspirerende kerkleiders zijn ervoor nodig. En... vrijdag 26 januari 2024
  • Jan Schuiling zei Meer
    Dag Kees, een tip: kloosterdorpen en meer: pro-werelddorp.nl donderdag 25 januari 2024
  • keano zei Meer
    mooi vrijdag 19 januari 2024
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19A 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI