Startdag Vastenaktie

Rolanda015-279x182-flip-horDe Vastenaktie heeft in Rollanda Correia een nieuwe ambassadeur gekregen. Zij werd gepresenteerd op de startdag van de vastenaktie die op 3 november in Den Bosch werd gehouden. Rollanda volgt Hella van de Wijst op. De startdag in Den Bosch werd door ca. 300 mensen bezocht. De Katholieke Vereniging voor Oecumene was er met een stand om MOV-groepen de projecten voor de Oosterse Kerken onder de aandacht te brengen.

 

Honduras

Komend jaar vraagt de Vastenaktie in het bijzonder aandacht voor het werk van zusters Scalabrinianas die teruggestuurde migranten uit de VS opvangen. Tienduizenden mensen ontvluchten jaarlijks de schrijnende armoede, de uitzichtloosheid en het geweld in Honduras. Ze gaan op weg naar de Verenigde Staten, hun 'Beloofde Land', op zoek naar een toekomst en een menswaardig bestaan. Slechts een paar procent van de migranten bereikt de VS voor een leven als illegale werkkracht. De anderen worden opgepakt en teruggestuurd. Ze komen ontgoocheld, beschadigd, beroofd en gewond terug. Als ze de reis tenminste hebben overleefd. De zusters Scalabrinianas vangen teruggestuurde migranten én hun gezinnen liefdevol op en helpen hen weer op weg. Hun voorvrouw, zuster Valdete, maakt vrijwel dagelijks hartverscheurende situaties mee als ze op het vliegveld teruggestuurde migranten opvangt. Ze wanhoopt echter nooit: "Als ik deze mensen in hun ogen kijk, wil ik hen hoop geven, want ik zie kinderen van God."

Oosterse Kerken

De Katholieke Vereniging voor Oecumene was uitgenodigd om op deze dag haar projectenwerk ter ondersteuning van Oosterse Kerken in Oost-Europa en het Midden-Oosten onder de aandacht te brengen. De bijeenkomst vond daags voor Willibrordzondag plaats. De reacties op ons werk waren heel positief.

De vereniging vraagt ondersteuning voor de volgende projecten:

Training voor Positief Creatief Denken, Koptisch Orthodoxe Kerk, Port Said in Egypte

Beurzenprogramma Palestina, In solidariteit met de Bethlehem University, Bethlehem, Palestina

Sociale media en orthodoxie, Russisch Orthodoxe Kerk, Transfiguratie Broederschap, Moskou, Rusland

Instituut voor Oecumenische Studies in Oekraïne, Grieks-katholieke Kerk in Lviv, Oekraïne

Humanitaire hulp in Irak, Caritas Irak, Bagdad, Irak