Symposium over Russische orthodoxie en oecumene

Kyrill HovorunNa het succes van het symposium over de oecumenische verhoudingen in Oekraïne in november 2011 organiseren het Tijdschrift Pokrof en de A.A. Brediusstichting opnieuw een symposium. Dit keer gaat het over de betrokkenheid van de Russisch Orthodoxe Kerk bij de oecumenische samenwerking. Orthodoxe en katholieke sprekers zullen hun visie geven op theologische en praktische aspecten van de oecumenische relaties in Rusland én in Nederland.

Eén van de sprekers op het symposium is dr. Kyrill Hovorun (foto) uit Moskou. Hij zal spreken over het onderwerp dat centraal staat in de dialoog tussen Rome en Moskou: de verhouding tussen de regionale en de universele Kerk. Een interview met hem verscheen in de Religious Information Service of Ukraine

Een andere spreker is drs. Michiel Peeters fscb. Hij werkte een aantal jaren in Moskou als secretaris van de Rooms-katholieke aartsbisschop. Hij zal een inleiding houden over de bijdrage van de Rooms-katholieke Kerk in Rusland aan de oecumenische contacten. 

De kosten voor deelname aan het symposium (incl. koffie, thee en lunch) bedragen € 20,--. U kunt het bedrag overmaken op ING 5679145 ten name van Tijdschrift Pokrof.

Programma

Symposium ‘Wisselende perspectieven. Russische Orthodoxie, Rooms-Katholicisme en de Oecumene’
Kasteel Hernen, zaterdag 24 november 2012, 10.30 - 16.30 uur

10.30 uur:  Onthaal

10.45 uur:  Prof dr Alphons Brüning, «Overzicht en analyse van de oecumenische betrekkingen tussen de Rooms-katholieke Kerk en de Russisch Orthodoxe Kerk»

11.15 uur:  Vragenronde en discussie n.a.v. de lezing

11.30 uur:  Fr Dr Kirill Hovorun , priestermonnik en hoofd van het doctoraatsprogramma theologie onder verantwoordelijkheid van het Russisch-orthodoxe patriarchaat, «The regional and universal Church in the current Orthodox-Catholic dialogue» 

12.15 uur:  Vragenronde en discussie n.a.v. de lezing

12.30 uur:  Afronding ochtendprogramma

12.40 uur:  Middaggebed (in de kapel)

13.00 uur:  Lunchpauze

14.00 uur:  Michiel Peeters fscb, «Visie op en bijdrage van de Rooms-katholieke Kerk in Rusland aan oecumenische relaties in Rusland»

14.30 uur: Vragenronde en discussie n.a.v. de lezing

14.45 uur:  v. Hildo Bos, Russisch-orthodox priester, «De deelname van de Orthodoxe Kerk aan de oecumenische beweging in Nederland». 

15.15 uur:  Vragenronde en discussie n.a.v. de lezing

15.30 uur:  Forumdiscussie

16.00 uur: Borrel