De Iconenexpeditie - samenwerkingsproject in het Jaar van het Geloof

1Transfigurati unfinishedwebIn het kader van het Jaar van het Geloof heeft icoonschilder Geert Hüsstege het initiatief genomen tot een ambitieus project. In samenwerking met parochies en kerkelijke instellingen wil hij vóór oktober van dit jaar 12 iconen van Christusmysteries maken die op diverse plaatsen in het land tentoongesteld zullen worden. Voor het project zijn nog partners nodig die een icoon willen adopteren of de expositie willen huisvesten. De Katholieke Vereniging voor Oecumene neemt deel aan het project en zal het inhoudelijk en publicitair ondersteunen.

Geert Hüsstege woont met zijn gezin temidden van iconen. Het maken van iconen is een levensvervulling waarvoor hij, gesteund door zijn vrouw, met overgave leeft. Het initiatief van paus Benedictus om een Jaar van Geloof te houden bracht hem op het idee om een serie iconen over de Christusmysteries te maken vanaf de aankondiging aan Maria tot aan de nederdaling van de heilige Geest. 'Het gaat er om dat mensen onderzoeken en ontdekken wie Christus is. Dat kan in een boek, maar ook met behulp van iconen'.

ExpeditieHusstege1

Het is al juni 2012. De opening van de eerste expositie is voorzien op 11 oktober in de St. Janskathedraal in 's-Hertogenbosch. Er moet nog hard gewerkt worden om alle iconen op tijd klaar te hebben. Het worden grote panelen van ca. 60 x 50 cm. Er zijn dringend partners nodig die deze expeditie helpen realiseren. Door een icoon te adopteren (de kosten voor het maken van een icoon bedragen € 1500,--) wordt een instelling of parochie aan het einde van het Jaar van het Geloof eigenaar van de icoon. Het plan is om iedere maand op een andere plaats in een kerk of instelling een expositie te houden. Het is tevens een gelegenheid om in combinatie daarmee een lezing over iconen of een uitwisseling over de inhoud van ons geloof te houden.

Oecumene

Geert Hüsstege benadrukt het open karakter van zijn initiatief. Ook in de protestantse kerken is er een toenemende interesse voor iconen. Hij zou het geweldig vinden als de expositie ook in protestantse gemeentes of orthodoxe parochies kan komen. 

Voor meer informatie: www.iconen.nl