Homs

aartsbisschop SylvanusIn de regio Homs wonen ca. 2 miljoen mensen waaronder 250.000 christenen. Aartsbisschop Selwanos is op uitnodiging van de Syrisch Orthodoxe Kerk in Nederland enkele dagen in ons land om aandacht te vragen voor de precaire humanitaire situatie in zijn stad en regio. Sinds het begin van de onrust in maart 2011 is Homs de meest getroffen stad. Hele woonwijken zijn geheel verwoest, 50.000 mensen ontheemd en afhankelijk van hulp.

 
In een ontmoeting bij de Raad van Kerken in Nederland vertelt de aartsbisschop hoezeer de onrust en het geweld hen heeft verrast. Homs is een van de oude steden in het midden van Syrië waarvan de geschiedenis teruggaat tot 2300 voor Christus. De mensen van Homs zijn doorgaans goed opgeleid en vol levenslust. De verhoudingen tussen christenen en moslims in de stad waren goed. Plots werd de stad het centrum van een revolutie. 'We begrepen niet hoe dit kon gebeuren'. 

Gewelddadighedensyrische bisschoppen rvk 

In februari 2012 kwamen de christelijke wijken van Homs onder vuur. Het leger en de opstandelingen vochten met zware wapens hier hun strijd uit. Velen raakten gewond of werden gedood. De bisschop toont van zijn tablet foto's van verwoeste woonwijken. Een trieste en desolate aanblik. De kerken van Homs bleven niet gespaard. Er werden acht kerken verwoest. 

Het eens zo veilige Homs is gevaarlijk gebied geworden. Je kunt je niet meer zo maar op straat begeven. Christenen kwamen in een kruisvuur terecht en hadden omwille van hun veiligheid geen andere keuze dan te vertrekken. Meer dan 10.000 christelijke families zijn ontheemd. Ze zijn voorlopig opgevangen in de dorpen rondom Homs en in andere delen van Syrië. 

Nood

Voor de ontheemde families is op korte termijn humanitaire hulp nodig. Aartsbisschop Selwanos benadrukt dat de kerk iedereen zonder onderscheid probeert te helpen en dat velen op de kerk een beroep doen. Van groot belang is dat de vrede weer terugkeert in Homs en dat het geweld beëindigd wordt. De christenen van Homs geloven dat vrede mogelijk is en roepen kerken in de wereld op om zich voor die vrede in te zetten.

Foto bij de Raad van Kerken vlnr ds. Klaas van der Kamp, Mor Eusthatius Matta Roham, ds. Ynte de Groot en Mor Selwanos Boutros El Nameh.