Metropoliet Kallistos Ware over orthodoxie in het Westen

icoon colloquium


Begin juni heeft er in de Oude Abdij van Drongen een tweedaags colloquium plaats over het Jezusgebed. Eén van de grote sprekers is Metropoliet Kallistos Ware, Engelsman en bisschop van het Oecumenisch Patriarchaat van Constantinopel. Mgr Kallistos was jarenlang professor van de Universiteit van Oxford en is een graag gehoord spreker. Hij is auteur van tal van boeken die in vele talen zijn vertaald. 

Het colloquium Opborrelend als een bron van eeuwig leven op 7 en 8 juni wordt georganiseerd door het katholieke instituut voor vorming CCV van het bisdom Gent in samenwerking met het Leerhuis van de Kerkvaders, de orthodoxe parochie Gent en de Abdij van Drongen. Het wil gelovigen van een vandaag een spoor bieden om aansluiting te vinden bij de bron van het gebed, die wil opborrelen in ons binnenste (vgl. Joh. 4,14).

Kallistos Ware

Kalistos Wareweb

Vijf sprekers zullen de kostbare parel van het Jezusgebed vanuit verschillende perspectieven en rekening houdend met de eigen accenten in Oost en West benaderen. Metropoliet Kallistos Ware (1934, Bath, Engeland) is één van de sprekers. Kallistos Ware is monnik van het orthodoxe klooster van de H. Johannes op Patmos. Hij is titulair bisschop-metropoliet van Diokleia van het Oecumenisch Patriarchaat van Constantinopel en één van de bekendste hedendaagse orthodoxe theologen. Van 1966 tot 2001 doceeerde hij Orthodoxe Studies aan de Universiteit van Oxford.

Interview 

In een interview voor de Orthodoxe Radio van België spreekt Kallistos Ware over de plaats van de Orthodoxe Kerk in het Westen. Hij vertelt hierin eerst wat hem als Engelsman aantrok om toe te treden tot de Orthodoxe Kerk. Het radioprogramma werd geproduceerd en gepresenteerd door bisschop Athanagoras van Sinope.

(Bron: CCV Gent en Persdienst Orthodoxe Kerk van België)