Anglicanen bezoeken Bovendonk

BovendonktoegangsdeurVan 20 tot en met 22 april 2012 bezochten 21 Anglicaanse priesterstudenten en 2 stafleden de Priester- en Diakenopleiding Bovendonk in Hoeven. Het was de twaalfde keer dat zo’n bezoek uit de omgeving van Canterbury in Zuid-Oost Engeland plaats vond. Het South East Institute for Theological Education (SEITE) van de Anglicaanse kerk is een parttime priesteropleiding voor mannen en vrouwen die op latere leeftijd besluiten om priester te worden.

BovendonkRaamGespreksonderwerpen waren de inrichting van de opleiding, de toekomstige ambtsinvulling, de oecumene, de toekomst van kerk en pastoraat. Voor de Anglicaanse bezoekers hielden dr. M.R. Hoogland, dr. T. Schilling en prof. dr. Fr. van Iersel speciale inleidingen over ambt, parochiespiritualiteit en de katholieke sociale leer.

Er was ook een bezoek aan de monniken aan de abdij van Zundert waar abt dr. D. van Hombergen en broeder Kris Oelbrandt vertelden over de spiritualiteit en de leefwijze van de trappisten.

Tijdens een gezamenlijke avondbijeenkomst werd het ambt onder de loep genomen vanuit anglicaans en rooms-katholiek gezichtspunt. Inspirerend waren ook de gezamenlijke gebedsmomenten. Rector dr. Jeremy Worthen noemde het bezoek ‘vormend’ voor de studenten van SEITE en oecumenisch een opsteker.

Bron tekst en foto's: bisdom Breda