Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Oecumenelezing Raad van Kerken in Nederland 2023

Oecumenelezing2023 typo

Polarisatie zit in de lucht, tenen zijn lang en lontjes kort. Tegenstellingen tussen groepen mensen leiden tot heftige confrontaties, waarbij ieder het eigenbelang vooropstelt tegen dat van een ander. Het thema van de Oecumenelezing 2023 op vrijdagmiddag 12 mei is ‘Gods complot: méér dan polarisatie’.

Hoe gaan kerken met scherpe tegenstellingen in de maatschappij of binnen de eigen kring om? Is christelijk geloof een pleister voor alle wonden, een mantel der liefde waarmee alle felheid wordt afgedekt? Zijn christenen modelburgers die zonder enig eigenbelang hun naaste dienen? Waar gaat het goed, waar gaat het fout? Wat reiken de bronnen van ons geloof in Schrift en traditie ons aan als bedding voor onze ervaringen?

Deze vragen staan centraal in de Oecumenelezing 2023, die dit jaar gehouden wordt door Mgr. dr. Dirk Jan Schoon, bisschop van Haarlem van de Oud-Katholieke Kerk en lid van het Moderamen van de Raad van Kerken in Nederland. Aansluitend aan de lezing vindt een panelgesprek plaats waarin vertegenwoordigers uit verschillende kerkelijke tradities vertellen over hun ervaringen rond dit thema.

De Oecumenelezing vindt plaats in de Geertekerk, Geertekerkhof 23, Utrecht. De kerk is vanaf 14.30u open, de lezing start 15.00u.

Spreker Mgr. Dr. Dirk Jan Schoon

Dirk Jan Schoon studeerde psychologie (1977-1981) en theologie (1981-1988) in Amsterdam aan de UvA. Na de ambtsopleiding aan het seminarie in Utrecht werd hij priester in de Oud-Katholieke Kerk, werkte vanaf 1989 als pastoor in zijn geboortestad en in Amsterdam, en werd in 2008 door de geestelijken en leken van het bisdom Haarlem tot hun bisschop gekozen en gewijd.

Schoon promoveerde in 2004 aan de VU op een proefschrift over de ontwikkeling van de oud-katholieke kerk in de negentiende eeuw en publiceert sindsdien boeken en artikelen op het gebied van de kerkgeschiedenis. Namens de OKK en andere bisschoppelijk georganiseerde kerken maakt hij deel uit van het Moderamen van de Raad van Kerken in Nederland.

Namens de internationale federatie van oud-katholieke kerken was Schoon tien jaar vertegenwoordiger bij de Anglicaanse kerken en hij was co-voorzitter van de dialoog met de Kerk van Zweden, die in 2016 tot een volledige kerkelijke gemeenschap leidde. Naast de kerkgeschiedenis is de Bijbelse theologie uit zijn Amsterdamse studietijd een van zijn blijvende liefdes. Ook leidde hij jarenlang Bijbelkringen en levert nog steeds bijdragen voor De Eerste Dag. Bij geschiedenis en Bijbellezen gaat, evenals in pastoraat en liturgisch voorgaan, zijn hart uit naar ontmoetingen met mensen om in gelovig vertrouwen het geheim van de Godsnaam te vieren.

Oecumenelezing2023 spreker DickSchoon

Panelgesprek

Na de lezing vindt een panelgesprek plaats onder leiding van Christien Crouwel, algemeen secretaris Raad van Kerken in Nederland. Het panel bestaat uit Rachelle van Andel, Ad de Boeren, Sandra Oosterwolde e.a.

Meer informatie en kaarten: www.raadvankerken.nl/oecumenelezing

Tekst en beeld: Raad van Kerken in Nederland

Volledige Agenda >



 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

  • Tom Buitendijk zei Meer
    Uitstekend initiatief. Niet alleen theologen maar ook inspirerende kerkleiders zijn ervoor nodig. En... vrijdag 26 januari 2024
  • Jan Schuiling zei Meer
    Dag Kees, een tip: kloosterdorpen en meer: pro-werelddorp.nl donderdag 25 januari 2024
  • keano zei Meer
    mooi vrijdag 19 januari 2024
  • Vasílis zei Meer
    Na een goede voorbereiding altijd. Zoek contact met een parochie en de betreffende priester. Kijk... donderdag 21 december 2023
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19A 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI