Goede Week en Pasen in de Koptische Kerk

Coptic Crucifixion IconDe meeste christenen in Nederland en wereldwijd hebben dit weekend Pasen gevierd, in stilte. Voor de verschillende soorten van Orthodoxen was het gisteren pas Palmzondag, waarmee de Goede Week voor hen begon.

Orthodoxe geloofsgemeenschappen hebben verschillende live-streamuitzendingen, want ook voor hun gelovigen blijven de kerkdeuren gesloten om het coronavirus zo min mogelijk kans te geven.

Koptisch-orthodoxe Kerk

Voor de Koptisch-orthodoxe Kerk in Egypte is het de eerste keer in de geschiedenis dat de Goede Week- en Paasvieringen zijn gecanceld. In Egypte zijn door de autoriteiten strenge maatregelen genomen om de sociale interactie zo veel mogelijk te beperken, zo meldt op deze maandag 13 april de website Arab News. Er is een avondklok die geldt voor twee weken.

Een ramp

Voor de Koptische gelovigen is het een ramp dat ze de belangrijkste momenten in het kerkelijk jaar, de Goede Week en Pasen, niet kunnen vieren met de vertrouwde rituelen. Het blijft onduidelijk of de middernachtdienst van Koprtisch Pasen met paus Tawadros II als voorganger aankomende weekend zal worden uitgezonden op de TV, zoals gewoontegetrouw ieder jaar gebeurt. Mensen hopen dat ze in elk geval de Paasliturgie op televisie zullen kunnen volgen in hun huizen. Een priester op Facebook vroeg de gelovigen om thuis vanuit gebedenboeken te bidden, om Goede Week en Pasen nog enigszins te kunnen meemaken.

Paasgroet

Wij wensen alle Orthodoxe christenen een goede Heilige Week toe en een Gezegend Pasen.

IMG E1820 preview