Poetins filosoof?

03 Nikolay BerdyaevHet openingsartikel van Pokrof 2019-2 heeft als titel ‘Poetins filosoof?’, met een vraagteken. Het gaat over de Russische filosoof Nikolaj Berdjajev (1874-1948). “Een van de filosofen van Poetin, lees je regelmatig… Maar hoe realistisch is dat?”

Dolf Bruinsma vertelt in het kort de levensgeschiedenis van Berdjajev, die deels plaatsvond in tsaristisch Rusland en in 05 Nikolaj Berdjajev 00004121823350Sovjet-Rusland, en later in ballingschap in Frankrijk. Zijn denken werd in belangrijke mate bepaald door zijn vrijheidsbegrip, door de vrijheid van de persoon. Bruinsma doet dat uit de doeken en komt ook tot een antwoord op de vraag in de titel: Poetins filosoof?

Overig

Verder gaat deze Pokrof over een groep van Maya-indianen in met name Guatemala die en masse overgegaan zijn naar de Syrisch-orthodoxe Kerk. In een boekbespreking komt het thema naar voren van de monniksgelofte in de Syrisch-orthodoxe Kerk. Deze wordt als een tweede Doop gezien. Het huwelijk als een huiskerk is het onderwerp van de meditatie. In een preek zegt de Russische aartspriester Pavel Adelgeim dat wanneer een man en een vrouw een huwelijk aangaan er een eenheid ontstaat die we kerk mogen noemen. In het artikel ‘Tien thesen’ wordt een petitie voor de Orthodoxe Kerk van Oekraïne behandeld die Oekraïense geestelijken en leken hebben doen uitgaan naar aanleiding van het ontstaan van de nieuwe autocefale kerk van Oekraïne. In een volgend artikel wordt geschreven over het werk van de Bulgaarse componist Georgi Arnaudov. In een recensie wordt het boekje ‘In gesprek met Polycarpus’ (Syrisch-orthodox aartsbisschop van Nederland) besproken. In de rubriek Byzantijnse Liturgie wordt dit keer de bisschopsliturgie behandeld.

 

 

Pokrof Nummer 2 Jaargang 66