Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Durf het Evangelie te delen

Iwan OsseweijerWat kunnen kerken doen om mensen bij de boodschap van het Evangelie te brengen? Persoonlijk naar anderen toe gaan en hen uitnodigen is nog steeds de beste manier. Kerken in Nederland willen dat samen stimuleren door op 9 en 10 september een Kerkproeverij te organiseren. Het idee is om vrienden en bekenden uit te nodigen voor een kerkdienst. Het initiatief wordt ondersteund door KRO-NCRV en de EO. Op de webstie www.kerkproeverij.nl is meer informatie te vinden. Op deze website gaan we een reeks artikelen publiceren over de voorbereidingen op de Kerkproeverij. Wat staan er achter dit initiatief en wat hopen zij er mee te bereiken? Welke kerkgemeenschappen doen mee en hoe bereiden zij zich voor? Vandaag een bijdrage van diaken Iwan Osseweijer van de H. Willibrordusparochie (Lisse, Hillegom en De Zilk). Hij legt uit waarom zijn parochie meedoet met dit initiatief.

Vraag jij je ook wel eens af hoe het met de toekomst van de Kerk gaat? Komen er over een paar jaar nog wel mensen naar de kerk toe? Hoe krijgen we de kerk iedere zondag net zo vol als met Kerstmis? Tja, als we daar het antwoord op wisten, dan hoefden we er ook niet meer over na te denken, want dan hadden we dat al lang geprobeerd. Maar, misschien zoeken we de oplossing te ver bij ons vandaan!

Vermoeiend activisme 

We kunnen natuurlijk steeds meer nieuwe activiteiten organiseren in de kerk, maar eigenlijk bereiken we daar alleen de mensen mee, die al naar de kerk komen. Het bezorgt ons veel extra werk, maar verder levert het niet veel meer op dan vermoeidheid en frustratie.

Dus, tijd om het eens even helemaal over een andere boeg te gooien!

“Een beter milieu begint bij jezelf!” Dat was een populaire kreet die Postbus 51 in de jaren ’90 van de vorige eeuw op TV liet horen. Eigenlijk zouden we dit ook kunnen toepassen voor ons zelf als katholieken van de 21ste eeuw. Als ons geloof écht belangrijk is voor ons? Waarom delen we dat dan niet met anderen?!

Geloof is een bron van kracht

Als ik op facebook kijk zie ik dat mensen van alles delen via dit medium. Zo zetten  mensen op facebook dat ze op een terras zitten, met wat voor kwalen ze bij de dokter zitten of op welke subtropische vakantiebestemming ze nu weer zitten.

Mensen zetten het op facebook, om anderen deel uit te laten maken van wat ze meemaken.

Maar...waarom laten we mensen dan niet deel uitmaken van ons geloof?! Het is vaak ons geloof dat ons kracht geeft in moeilijke situaties en troost als we verdriet hebben. Het is het geloof dat we belangrijk vinden wanneer een kind geboren wordt, als mensen gaan trouwen of juist als we afscheid van iemand moeten nemen die overleden is.

Dáár stellen we  de belangrijkste vragen en beleven we de belangrijkste momenten van ons leven.

Nodig familie en vrienden uit!

Tijd dus om onze vrienden en familie kennis te laten maken met ons geloof! Want alleen als we zelf vol trots anderen laten delen in ons geloof bouwen we aan een vitale en enthousiaste kerkgemeenschap!

Daarom doen wij, Parochie Heilige Willibrordus (Lisse, Hillegom en De Zilk), mee  met de Kerkproeverij en nodigen we iedereen uit om op 9 of 10 september familie of vrienden mee te nemen naar de kerk.

 

 

Volledige Agenda > 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

 • Ben Zwartjes zei Meer
  Rob, kan ik jou bellen? Ben Zwartjes. 1 dag geleden.
 • Henk ten Voorde zei Meer
  Fijn dat Perspectief weer een vervolg heeft gekregen. Wel jammer dat nummer 61 niet als bladerboek... zaterdag 13 april 2024
 • Tom Buitendijk zei Meer
  Uitstekend initiatief. Niet alleen theologen maar ook inspirerende kerkleiders zijn ervoor nodig. En... vrijdag 26 januari 2024
 • Jan Schuiling zei Meer
  Dag Kees, een tip: kloosterdorpen en meer: pro-werelddorp.nl donderdag 25 januari 2024
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19A 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI