Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

 

In 't veld

In 't Veld

Onder 'In 't veld' biedt de vereniging reeksen artikelen aan van mensen die in het maatschappelijke en kerkelijke veld oecumenisch actief zijn. De vereniging wil op deze wijze het brede veld van de oecumenische inzet zichtbaar maken, over de grenzen van haar eigen traditie heen. Wij streven daarbij een vrije ruimte na. De beschreven oecumenische opvattingen en inzichten vallen daardoor niet noodzakelijk samen met de oecumenische opvattingen en inzichten binnen de Katholieke Vereniging voor Oecumene. Steeds hebben wij de auteurs een viertal vragen voorgelegd maar hen de ruimte geboden een persoonlijke inkleuring te geven. 

Wilt u op de hoogte blijven van de nieuwe bijdragen die in deze reeksen verschijnen, geef u dan op voor de nieuwsbrief 'In 't veld'. Dat kan door een account aan te maken en u (na inloggen) via het menu-item Users en vervolgens 'Mijn mailinglijst' op te geven voor deze nieuwsbrief. U kunt zich hier ook voor onze overige nieuwsbrieven aanmelden.

Durf het Evangelie te delen

Iwan OsseweijerWat kunnen kerken doen om mensen bij de boodschap van het Evangelie te brengen? Persoonlijk naar anderen toe gaan en hen uitnodigen is nog steeds de beste manier. Kerken in Nederland willen dat samen stimuleren door op 9 en 10 september een Kerkproeverij te organiseren. Het idee is om vrienden en bekenden uit te nodigen voor een kerkdienst. Het initiatief wordt ondersteund door KRO-NCRV en de EO. Op de webstie www.kerkproeverij.nl is meer informatie te vinden. Op deze website gaan we een reeks artikelen publiceren over de voorbereidingen op de Kerkproeverij. Wat staan er achter dit initiatief en wat hopen zij er mee te bereiken? Welke kerkgemeenschappen doen mee en hoe bereiden zij zich voor? Vandaag een bijdrage van diaken Iwan Osseweijer van de H. Willibrordusparochie (Lisse, Hillegom en De Zilk). Hij legt uit waarom zijn parochie meedoet met dit initiatief.

Vraag jij je ook wel eens af hoe het met de toekomst van de Kerk gaat? Komen er over een paar jaar nog wel mensen naar de kerk toe? Hoe krijgen we de kerk iedere zondag net zo vol als met Kerstmis? Tja, als we daar het antwoord op wisten, dan hoefden we er ook niet meer over na te denken, want dan hadden we dat al lang geprobeerd. Maar, misschien zoeken we de oplossing te ver bij ons vandaan!

Vermoeiend activisme 

We kunnen natuurlijk steeds meer nieuwe activiteiten organiseren in de kerk, maar eigenlijk bereiken we daar alleen de mensen mee, die al naar de kerk komen. Het bezorgt ons veel extra werk, maar verder levert het niet veel meer op dan vermoeidheid en frustratie.

Dus, tijd om het eens even helemaal over een andere boeg te gooien!

“Een beter milieu begint bij jezelf!” Dat was een populaire kreet die Postbus 51 in de jaren ’90 van de vorige eeuw op TV liet horen. Eigenlijk zouden we dit ook kunnen toepassen voor ons zelf als katholieken van de 21ste eeuw. Als ons geloof écht belangrijk is voor ons? Waarom delen we dat dan niet met anderen?!

Geloof is een bron van kracht

Als ik op facebook kijk zie ik dat mensen van alles delen via dit medium. Zo zetten  mensen op facebook dat ze op een terras zitten, met wat voor kwalen ze bij de dokter zitten of op welke subtropische vakantiebestemming ze nu weer zitten.

Mensen zetten het op facebook, om anderen deel uit te laten maken van wat ze meemaken.

Maar...waarom laten we mensen dan niet deel uitmaken van ons geloof?! Het is vaak ons geloof dat ons kracht geeft in moeilijke situaties en troost als we verdriet hebben. Het is het geloof dat we belangrijk vinden wanneer een kind geboren wordt, als mensen gaan trouwen of juist als we afscheid van iemand moeten nemen die overleden is.

Dáár stellen we  de belangrijkste vragen en beleven we de belangrijkste momenten van ons leven.

Nodig familie en vrienden uit!

Tijd dus om onze vrienden en familie kennis te laten maken met ons geloof! Want alleen als we zelf vol trots anderen laten delen in ons geloof bouwen we aan een vitale en enthousiaste kerkgemeenschap!

Daarom doen wij, Parochie Heilige Willibrordus (Lisse, Hillegom en De Zilk), mee  met de Kerkproeverij en nodigen we iedereen uit om op 9 of 10 september familie of vrienden mee te nemen naar de kerk.

 

 

Volledige Agenda > 

06
nov
Mariënkroon Nieuwkuijk
Mgr. dr. Gerard de Korte, bisschop van ’s-Hertogenbosch en dr. Eric Bouter, protestants theoloog spreken

08
nov
De tijden zijn onzeker. Het valt niet te voorzien hoe het er in onze wereld over 50 jaar aan toe zal gaan.

09
dec
TUA
Het priesterschap van alle gelovigen: oecumenisch aanknopingspunt én uitdaging Op woensdag 9 december 2020 organiseren de

 

 

Laatste lezersreacties:

 • Geert van Dartel zei Meer
 • Geert van Dartel zei Meer
  Het boekje is klaar en kan besteld worden bij het secretariaat van de Raad van Kerken 3 weken geleden
 • Ria Voet zei Meer
  Dag beste medewerkers van de Raad van Kerken en MissieNederland, het thema van de gebedsweek van... 3 weken geleden
 • Iemand van Koptische... zei Meer
  —- Schreef:
  Ja zeker paus tawadros de 2e
  maandag 20 juli 2020
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19D 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI