Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

KVvO houdt Open Huis met nieuw buur

borrelOp maandag 13 januari jl. hield de Katholieke Vereniging voor Oecumene Athanasius en Willibrord samen met de Stichting Radar van drie tot vijf een 'intern' Open Huis. Samen bezetten deze twee instellingen sinds kort een vleugel in het grote pand aan Emmaplein 19 in 's-Hertogenbosch.

Op dit adres zitten ook een gezondheidscentrum (dokterspraktijk, diëtist, fysiotherapie), een apotheek en de KNR (Konferentie Nederlandse Religieuzen). Medewerkers van de verschillende instellingen in dit gebouw waren uitgenodigd een kijkje te nemen en zich over beide nieuwgevestigde instellingen te laten informeren.

Jongstleden verhuizing

De Katholieke Vereniging voor Oecumene (KVvO) zelf betrok in de volle week net voor Kerst haar drie kamers op Emmaplein 19 D. De verhuizing was nodig geworden, omdat het gebouw van het Secretariaat van de Rooms-Katholieke Kerk (SRKK) te Utrecht, waarin de KVvO sinds het najaar van 2009 huisde, door de bisschoppenconferentie verkocht was. Binnen de nieuwe behuizing voor het SRKK zelf was in verhuur van ruimte aan de KVvO niet voorzien. Na naarstig zoeken viel het oog op dit pand, vlak bij het Centraal Station in de Noord-Brabantse hoofdstad, die zelf redelijk centraal binnen Nederland ligt. Kortom, een relatief makkelijk te bereiken plek.

Radar

directeursDe Stichting Radar zijn onze buren. Ze vormen een instelling "vóór gelijke behandeling, tegen discriminatie". 'Radar' betrok al iets eerder, begin oktober van het afgelopen jaar, twee ruimtes in dezelfde gang op de tweede verdieping van de noordervleugel van het gebouw.

KVvO

Al tegen half drie kwam de eerste gast, een arts uit het gezondheidscentrum op de begane grond, de gang oplopen. Er lagen op de verschillende kamers foto's, posters, ons communicatieblad Overeen, ons tijdschrift Pokrof, Oosterse christenen, kerken en culturen. Directeur Geert van Dartel, secretaresse Mirella van Herp en medewerker 'oosterse kerken' Leo van Leijsen konden desgevraagd ook persoonlijk uitleg over ons werk geven.

Korte presentaties

EEFJEOnder het genot van een drankje en knabbeltje gaven twee mensen van resp. Radar en de KVvO een korte presentatie van hun werk. Mevrouw Eefje Vonken, sociaal-psycholoog en werkzaam bij Radar, beet de spits af. Samen met haar collega's Yvonne de Lege en Tjitske van der Horst, beide klachtbehandelaars, vormt zij de staf. Bij alle soorten en vormen – "gevallen en gevoelens" – van discriminatie kan men bij Radar aankloppen voor een klacht: om zijn of haar verhaal te doen, of om die klacht ook verder in behandeling te nemen, bijvoorbeeld richting het College Rechten van de Mens. Verder doet men aan preventie, 'empowerment' en onderzoek. De medewerkers zijn zelf zeer betrokken bij het thema.
Geert van Dartel stelde het werk en de medewerkers van de Katholieke Vereniging voor Oecumene Athanasius en Willibrord voor: een lange naam met twee patroonheiligen voor een organisatie die de oecumene bevordert binnen de katholieke kerk in Nederland. Hij vertelde kort over de geschiedenis, ook in de stad zelf, waar men tot voor 4 jaar reeds eerder 30 jaar kantoor had gehouden. De inzet voor de eenheid onder de christenen blijft een voortdurende opdracht, een inzet die ook, zo kwam later in het gesprek tot uitdrukking, niet los is te zien van het persoonlijk engagement van de medewerkers. Ook al heeft de oecumene de laatste grote honderd jaar veel bereikt, veel scheidslijnen tussen katholiek, protestant en orthodox zijn nog niet achterhaald en moeten nog worden overbrugd. Werken aan de eenheid zal altijd een opdracht binnen de Kerk blijven.

Uitwisseling

In de reeds genoemde uitwisseling erna kwamen ook het werk van de KNR en van de artsenpraktijk uitvoerig ter sprake. Uit de prettige en ongedwongen sfeer tijdens dit 'interne' Open Huis was duidelijk dat de KVvO in Den Bosch ook in dat opzicht op een goede nieuwe werkplek is beland.

Voor wie het nog niet wist, de nieuwe adresgegevens zijn:

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19 D
5211VZ 's-Hertogenbosch
T: 073-7370026
E:
W: www.oecumene.nl

Foto's (L. van Leijsen):
- Tijdens de borrel.
- Vlnr Yvonne de Lege en Geert van Dartel.
- Eefje Vonken.

 

Volledige Agenda >



 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

  • Henk ten Voorde zei Meer
    Fijn dat Perspectief weer een vervolg heeft gekregen. Wel jammer dat nummer 61 niet als bladerboek... 3 weken geleden
  • Tom Buitendijk zei Meer
    Uitstekend initiatief. Niet alleen theologen maar ook inspirerende kerkleiders zijn ervoor nodig. En... vrijdag 26 januari 2024
  • Jan Schuiling zei Meer
    Dag Kees, een tip: kloosterdorpen en meer: pro-werelddorp.nl donderdag 25 januari 2024
  • keano zei Meer
    mooi vrijdag 19 januari 2024
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19A 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI