Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Christenen extra kwetsbaar in Syrische burgeroorlog

xSyrie.gif.pagespeed.ic.01LTj70dtG 1In de Syrische burg­eroor­log lopen chris­te­nen groter risico slachtof­fer te wor­den van geweld dan andere inwon­ers van het land. Dat meldt Open Doors, een organ­isatie die wereld­wijd ver­vol­gde chris­te­nen ste­unt, op basis van eigen onder­zoek.

Chris­te­nen in Syrië bevin­den zich in een bovengemid­deld kwets­bare posi­tie nu sek­tarisch geweld in het land toe­neemt, blijkt uit onder­zoek van Open Doors. Chris­telijke vrouwen zijn vaker het slachtof­fer van sek­sueel mis­bruik, ter­wijl man­nen vooral onder druk wor­den gezet om mee te stri­j­den aan de zijde van zowel opposi­tie als regering. Het rap­port is samengesteld door het onder­zoek­steam van Open Doors dat ook jaar­lijks de Ran­gli­jst Chris­ten­ver­vol­ging samen­stelt.

Tussen twee vuren

De toen­e­mende druk op chris­te­nen maakt dat zij steeds banger wor­den om samen te komen voor kerk­di­en­sten. Vol­gens betrokken deskundi­gen blijkt dat chris­te­nen een groter risico lopen om getrof­fen te wor­den door bedreig­ing, ontvo­er­ing en geweld. Harde cijfers ont­breken, maar het feit dat chris­te­nen ver­houd­ings­gewijs vaker het land ver­laten dan enige andere religieuze of etnis­che groep, lijkt de con­clusies te beves­ti­gen. "Chris­te­nen bevin­den zich tussen twee vuren. Ze bevin­den zich tussen de stri­j­dende par­ti­jen van de regeringstroepen en de opposi­tie en ondervin­den geweld van beide par­ti­jen", con­cludeert het rap­port.

De onder­zoek­ers erken­nen dat de strijd de com­plete bevolk­ing treft, maar chris­te­nen vor­men vee­lal een gemakke­lijk doel­wit. Zo weigeren chris­te­nen de wapens op te pakken en terug te vechten als ze wor­den aangevallen. Sluip­schut­ters kun­nen vrij een­voudig de huizen van chris­te­nen con­fis­queren, omdat chris­te­nen zich niet verdedi­gen. De Amerikaanse poli­tiek com­men­ta­tor Nicholas Heras schri­jft in het rap­port dat de strijd in Syrië steeds meer de vorm aan­neemt van een 'jihad' tegen de Syrische over­heid en dat opposi­tiepar­ti­jen in toen­e­mende mate islamis­eren.

Toekomst?

In het rap­port wor­den vier uitkom­sten van het con­flict in Syrië geschetst, waar­bij de onder­zoek­ers con­clud­eren dat het meest aan­nemelijk is dat de 'door extrem­istis­che moslims gedom­i­neerde' opposi­tiepar­ti­jen de regering omver zullen wer­pen. In dat geval, zo beschri­jft het rap­port, zal sek­tarisch geweld alleen maar verder toen­e­men omdat de verwacht­ing is dat de opposi­tiepar­ti­jen er niet in zullen sla­gen de regering van al-Assad en zijn aan­hang­ers volledig omver te wer­pen.

Naast de val van al-Assad beschri­jft het rap­port nog enkele mogelijke scenario's. Zo zou al-Assad in het zadel kun­nen bli­jven, ter­wijl het geweld langzaam uit­dooft. Een andere mogelijkheid is een slepende burg­eroor­log waarin het sek­tarische ele­ment langza­mer­hand naar de achter­grond verd­wi­jnt. Het laat­ste sce­nario, een islami­tis­che staat onder lei­d­ing van rad­i­cale opposi­tiegroeperin­gen, noe­men de onder­zoek­ers 'een worstcase sce­nario voor Syrische chris­te­nen'.

Wat er ook gebeurt in Syrië, com­men­ta­tor Heras verwacht dat de toekomst voor Syrische chris­te­nen er somber uit zal zien. "Chris­te­nen moeten het vooruitzicht accepteren dat ze wellicht nooit meer terug kun­nen keren naar hun wonin­gen, of dat er een samen­lev­ing ontstaat die min­der plu­ral­is­tisch is dan voor de oor­log." (Bron Open Doors)

Volledige Agenda >



 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

  • Henk ten Voorde zei Meer
    Fijn dat Perspectief weer een vervolg heeft gekregen. Wel jammer dat nummer 61 niet als bladerboek... 2 weken geleden
  • Tom Buitendijk zei Meer
    Uitstekend initiatief. Niet alleen theologen maar ook inspirerende kerkleiders zijn ervoor nodig. En... vrijdag 26 januari 2024
  • Jan Schuiling zei Meer
    Dag Kees, een tip: kloosterdorpen en meer: pro-werelddorp.nl donderdag 25 januari 2024
  • keano zei Meer
    mooi vrijdag 19 januari 2024
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19A 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI