Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

 

Nieuws

Onder 'Nieuws & Blogs' treft u alle nieuwe items op de site aan. Bij 'Nieuws' vindt u de nieuwsberichten met betrekking tot de oecumene. 'Blogs' biedt bijdragen van verschillende bloggers over oecumenische ontwikkelingen en gebeurtenissen en in de categorie 'Favorieten' treft u de tien meest gelezen artikelen van het afgelopen jaar aan.

'Wees gegroet Maria' - oecumenisch vieren van de aankondiging van de Heer

uytenbogaardt pHet Oecumenisch Forum voor Katholiciteit (OFK) organiseerde in maart 2016 een symposium over Maria in oecumenisch verband (zie: Tijdschrift Perspectief, Naar een oecumenische mariologie) In het verlengde daarvan biedt het forum een orde van dienst aan voor een oecumenische viering van de Aankondiging van de Heer aan de vooravond van dit feest. Op deze pagina nemen we de bijdrage over van ds. Hans Uytenbogaardt, lid van het OFK, die de achtergronden en bedoeling toelicht. De orde van dienst zelf is te vinden op de website van het tijdschrift De Eerste Dag

Lees meer...

Perspectief 2017-35 over Willibrord, evangelisatie en vreemdelingen

VoorkantIn september 2016 ontstond er ophef over de vormgeving van de Willibrordprocessie in Utrecht. Kardinaal dr. W. Eijk gaf er de voorkeur aan dat de Willibrordprocessie een rooms-katholiek karakter zou hebben. Het voorstel om de processie een oecumenisch karakter te geven haalde het niet. Dit leidde tot teleurstelling bij leden van andere kerken, die dit duidelijk te kennen gaven. Verschillende media berichtten daarover.

Lees meer...

Katholieke Charismatische Vernieuwing viert Gouden Jubileum

kcv50 jaar geleden kwam er in de Rooms-Katholieke Kerk een charismatische vernieuwing op gang. Deze stroming zou de levens van meer dan honderd miljoen rooms-katholieken veranderen. Zo ook in Haarlem. Daar nam pastoor van Duin in 1975 het initiatief tot de gebedsgroep KCV Haarlem, die nu nog elke maandagavond samenkomt. Wereldwijd nodigt paus Franciscus gelovigen uit om het gouden jubileum van de charismatische vernieuwing groots te vieren in de week voor Pinksteren te Rome.

Lees meer...

Onthullend rapport over christenen Syrië

Captura de pantalla 2015 04 06 a las 13.03.21 editedDe Konrad Adenauer Stiftung in Duitsland heeft een tekst gepubliceerd ‘Christen in Syrien: Aktuele Lage und Perspektiven’. Een tekst die er niet om liegt! Voor ieder die zich een evenwichtige mening over Syrië wil vormen: lees het! 

Lees meer...

Pokrof: Oriëntaals-Orthodoxen inspireren westerse christenen

1 foto boven persberichtIn Nederland is de grootste confessie onder oosterse christenen die van de zogeheten ‘Oriëntaals-orthodoxen’. Ze hebben dezelfde theologische leer, zijn in principe in volledige kerkelijke gemeenschap (communio) met elkaar, maar kennen verschillende kerken en tradities: Kopten, Armenïers, Ethiopisch-orthodoxen, Eritrees-orhodoxen, Syrische-orthodoxen en Malankaars-orthodoxen (India). Op de laatste groep na hebben ze allemaal parochies in Nederland, vaak al tientallen jaren lang. Kunnen ze ons inspireren?

Lees meer...

In Vrijheid Verbonden - Over de betekenis van religie voor de samenleving

brandende liefde xlIn Vrijheid Verbonden is een forum voor interreligieuze ontmoeting en dialoog. Het werd opgericht in 2005 naar het voorbeeld van het vredesgebed in Assisi. Jaarlijks vindt in Utrecht een bijeenkomst plaats om de rijkdom en verbondenheid tussen godsdiensten en levensbeschouwingen zichtbaar te maken. Op 23 januari 2017 zal prof. Herman van Rompuy, oud-voorzitter van de Europese Raad een lezing houden over 'Godsdienst, levensbeschouwing en de rechtsstaat in Europa'. Ruben Vis, algemeen secretaris van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap geeft zijn visie op het belang van dit initaitief.

Lees meer...

Kerstmis 2016 - Aleppo

kerst in Aleppo

 

Merry Christmas and Happy New Year 🎄

We rely on your prayer, hoping to be finally given the blessing of peace in our country and around the world.

May we not see any more a church like that in Aleppo, without roof, where the artist had to use broken pews to build the “crèche” at Christmas Eve, while snow was falling right on his head.

 (kerstwensen uit Syrië, ontvangen op 28.12.2016)


|
 

  Creche made by Nimat Badawi (fine artist)
  Maronite church Aleppo 22/12/2016

Kerstmis 2016

geboorte van christus

 

 

 

Bestuur en Medewerkers van de
Katholieke Vereniging voor Oecumene Athanasius en Willibrord

 


wensen u

 

 

Zalig Kerstmis & Gelukkig Nieuwjaar

 

 

 

Geboorte van Christus, ivoren icoon, Constantinopel, 10e eeuw.
(Foto: Walters Art Museum ~ via Wikimedia Commons)

In memoriam Hebe Kohlbrugge (1914 – 2016)

HebeHebe Kohlbrugge was een formidabele vrouw met een persoonlijkheid die je zelden ontmoet. Ze is in ons land vooral bekend als verzetsstrijdster. En dat was ze ook. De oorlogsjaren, het verzet tegen de leugen van het nationaal-socialisme en het kamp Ravensbrück hebben haar leven getekend. Op wonderbaarlijke wijze, dankzij communistische Tsjechische vriendinnen die zich om haar bekommerden, heeft ze het kamp overleefd. Haar positieve levensinstelling die ze tot het laatst heeft behouden, haar fitheid van geest en haar geloof in de God van Israël en Jezus kunnen niet los worden gezien van die bittere periode van de oorlog.

Lees meer...


18
mrt
Abdijhof Mariënkroon, Nieuwkuijk
Wereldwijd wordt de herdenking van de Reformatie opgepakt als een moment voor oecumenische toenadering en

24
mrt
De zevende jaargang van het Leerhuis ‘DIDASKALÍON~Oosters Christendom en Cultuur' vindt weer plaats op

30
mrt
De geloofservaringen die wij meemaken, individueel en in onze gemeenschappen, lijken in deze tijd soms het

03
apr
TST Utrecht
On Monday afternoon 3 April we celebrate the appearance of Eduardo Echeverria's new book Divine Election:

13
apr
Ferme van Frandeux
Beleef Pasen! Waar kun je Pasen beter beleven dan in het bekende oecumenische klooster van Chevetogne? Pasen 'aan den lijve' ondervinden kan ook met dans. Oud-missiesecretaris van het
Laatste lezersreacties:

 • Rene heinrichs zei Meer
  Wilt u mij deze Pokrof jubileumspecial sturen a.u.b. 2 dagen geleden
 • Rene heinrichs zei Meer
  Mooi. Blijft nodig. Velen kijken vooral naar de Aanbidding van Maria en haken dan af. Voorbeeld en... 2 dagen geleden
 • R.de Goede zei Meer
  Ik ben heel dankbaar dat dit thema gebruikt wordt voor eenwording voor de Christenen. Zegen van... zaterdag 14 januari 2017
 • Leo van Leijsen zei Meer
  Beste Michael Chamoun,
  Het adres is:
  Syrisch-katholieke St. Jan de Apostel-kerk
  Oude Velperweg 56... woensdag 04 januari 2017

 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19D 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 
secretariaat@oecumene.nl
KvK 51477351
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI