Themanummer Perspectief over Unitatis redintegratio

URHet decreet Unitatis redintegratio (UR), dat op 21 november 1964 vrijwel unaniem werd goedgekeurd door de concilievaders, is van onschatbare waarde geweest voor de deelname van de Katholieke Kerk aan de wereldwijde oecumenische beweging. Het opende de deur naar een actieve deelname en betrokkenheid bij de oecumenische samenwerking van de Katholieke Kerk op alle niveaus.

Bij gelegenheid van het 50-jarig jubileum wijdde de Katholieke Nationale Commissie voor Oecumene van de Belgische Bisschoppenconferentie haar 48e oecumenische ontmoetings- en studiedag aan Unitatis redintegratio onder het motto 'Waarheen met de oecumene?' In Perspectief 2015-27 publiceren we teksten de inleidingen van deze dag.

Het hoofdreferaat werd gehouden door mgr. Johan Bonny, de bisschop van Antwerpen. Mgr. Bonny was jarenlang in Rome werkzaam bij de Pauselijke Raad voor de Bevordering van de Eenheid van Christenen. In zijn inleiding gaat hij met name in op belangrijke kernbegrippen in Unitatis redintegratio die van grote betekenis zijn geweest voor een nieuwe benadering van en visie op de andere kerken en kerkelijke gemeenschappen. Volgens Mgr. Bonny is receptie van Unitatis redintegratio vandaag nog steeds nodig en is veel van het brede perspectief van UR nog niet gerealiseerd, ondanks de vaak hooggespannen verwachtingen.

In drie co-referaten wordt vervolgens stilgestaan bij de betekenis van Unitatis redintegratio vanuit respectievelijk orthodoxe, anglicaanse en protestantse invalshoek.

We wensen u weer veel genoegen met dit nummer van Perspectief. Als u wilt reageren op dit nummer of op een artikel, dan kan dat per email aan  of via onze Facebook-groep.