Christenen extra kwetsbaar in Syrische burgeroorlog

xSyrie.gif.pagespeed.ic.01LTj70dtG 1In de Syrische burg­eroor­log lopen chris­te­nen groter risico slachtof­fer te wor­den van geweld dan andere inwon­ers van het land. Dat meldt Open Doors, een organ­isatie die wereld­wijd ver­vol­gde chris­te­nen ste­unt, op basis van eigen onder­zoek.

Chris­te­nen in Syrië bevin­den zich in een bovengemid­deld kwets­bare posi­tie nu sek­tarisch geweld in het land toe­neemt, blijkt uit onder­zoek van Open Doors. Chris­telijke vrouwen zijn vaker het slachtof­fer van sek­sueel mis­bruik, ter­wijl man­nen vooral onder druk wor­den gezet om mee te stri­j­den aan de zijde van zowel opposi­tie als regering. Het rap­port is samengesteld door het onder­zoek­steam van Open Doors dat ook jaar­lijks de Ran­gli­jst Chris­ten­ver­vol­ging samen­stelt.

Tussen twee vuren

De toen­e­mende druk op chris­te­nen maakt dat zij steeds banger wor­den om samen te komen voor kerk­di­en­sten. Vol­gens betrokken deskundi­gen blijkt dat chris­te­nen een groter risico lopen om getrof­fen te wor­den door bedreig­ing, ontvo­er­ing en geweld. Harde cijfers ont­breken, maar het feit dat chris­te­nen ver­houd­ings­gewijs vaker het land ver­laten dan enige andere religieuze of etnis­che groep, lijkt de con­clusies te beves­ti­gen. "Chris­te­nen bevin­den zich tussen twee vuren. Ze bevin­den zich tussen de stri­j­dende par­ti­jen van de regeringstroepen en de opposi­tie en ondervin­den geweld van beide par­ti­jen", con­cludeert het rap­port.

De onder­zoek­ers erken­nen dat de strijd de com­plete bevolk­ing treft, maar chris­te­nen vor­men vee­lal een gemakke­lijk doel­wit. Zo weigeren chris­te­nen de wapens op te pakken en terug te vechten als ze wor­den aangevallen. Sluip­schut­ters kun­nen vrij een­voudig de huizen van chris­te­nen con­fis­queren, omdat chris­te­nen zich niet verdedi­gen. De Amerikaanse poli­tiek com­men­ta­tor Nicholas Heras schri­jft in het rap­port dat de strijd in Syrië steeds meer de vorm aan­neemt van een 'jihad' tegen de Syrische over­heid en dat opposi­tiepar­ti­jen in toen­e­mende mate islamis­eren.

Toekomst?

In het rap­port wor­den vier uitkom­sten van het con­flict in Syrië geschetst, waar­bij de onder­zoek­ers con­clud­eren dat het meest aan­nemelijk is dat de 'door extrem­istis­che moslims gedom­i­neerde' opposi­tiepar­ti­jen de regering omver zullen wer­pen. In dat geval, zo beschri­jft het rap­port, zal sek­tarisch geweld alleen maar verder toen­e­men omdat de verwacht­ing is dat de opposi­tiepar­ti­jen er niet in zullen sla­gen de regering van al-Assad en zijn aan­hang­ers volledig omver te wer­pen.

Naast de val van al-Assad beschri­jft het rap­port nog enkele mogelijke scenario's. Zo zou al-Assad in het zadel kun­nen bli­jven, ter­wijl het geweld langzaam uit­dooft. Een andere mogelijkheid is een slepende burg­eroor­log waarin het sek­tarische ele­ment langza­mer­hand naar de achter­grond verd­wi­jnt. Het laat­ste sce­nario, een islami­tis­che staat onder lei­d­ing van rad­i­cale opposi­tiegroeperin­gen, noe­men de onder­zoek­ers 'een worstcase sce­nario voor Syrische chris­te­nen'.

Wat er ook gebeurt in Syrië, com­men­ta­tor Heras verwacht dat de toekomst voor Syrische chris­te­nen er somber uit zal zien. "Chris­te­nen moeten het vooruitzicht accepteren dat ze wellicht nooit meer terug kun­nen keren naar hun wonin­gen, of dat er een samen­lev­ing ontstaat die min­der plu­ral­is­tisch is dan voor de oor­log." (Bron Open Doors)