Athanasius von AlexandriaAthanasius

Geschiedenis van de vereniging

Graag maken we van de gelegenheid gebruik u iets te vertellen over de geschiedenis van onze vereniging. Deze heeft een rijke geschiedenis, die teruggaat tot in 1904. Hieronder treft u momenteel een korte beschrijving aan van het ontstaan van de huidige Katholieke Vereniging voor Oecumene. Begin tweede kartaal 2014 zal deze geschiedenis verder zijn uitgewerkt, zodat u een beter inzicht krijgt in de verschuivingen die met betrekking tot de doelstellingen van de verengiing in de loop der jaren zijn opgetreden.   

De Katholieke Vereniging voor Oecumene - Athanasius en Willibrord, zoals we die nu kennen, ontstond op 1 januari 2001 uit een fusie van de Sint Willibrord Vereniging (SWV) en Aktie en Ontmoeting Oosterse Kerken (AOK). Beide organisaties zetten zich vanaf hun oprichting in voor het bevorderen van de oecumene. De ene vooral gericht op het westers christendom (SWV) en de andere vooral gericht op het oosters christendom (AOK). 

WillibrordWillibrordDe SWV ontstond in 1948, toen de Wereldraad van Kerken werd opgericht in Amsterdam. De SWV was een voortzetting van de Apologetische Verenging St. Petrus Canisius (opgericht in 1904). Het doel van de Sint Willibrord Vereniging was destijds kerstening en hereniging. Kerstening van humanisten, die het christendom als uitgangspunt van levensbeschouwing afwezen, en atheïsten. Bij hereniging ging het om het gesprek en de toenadering ten opzichte van de Reformatie op basis van de ene belijdenis van God: Vader, Zoon en Heilige Geest. 

Aktie en Ontmoeting Oosterse Kerken kwam voort uit het in 1927 opgerichte Apostolaat der Hereeniging. Het AOK werkte aan eenheid met de orthodoxe kerken van het oosten. Het gaf bekendheid aan het oosters christendom door Byzantijnse liturgie, die oosterse katholieken delen met orthodoxen, te vieren in katholieke parochies en door lezingen te houden en cursussen te geven. Ook bood het steun aan projecten van oosterse kerken in Oost-Europa, het Midden-Oosten en India.

De fusie van SWV en AOK in 2001 had zowel inhoudelijke als financiële redenen. Het bundelen van de krachten van SWV en AOK op één locatie binnen de Katholieke Vereniging voor Oecumene maakte een betere wederzijdse afstemming mogelijk ten behoeve van onderling begrip tussen christenen en de bevordering van de oecumene tussen kerken uit het westen en oosters christendom in Nederland.  

Gerelateerde artikelen