Koptische paus bezoekt Nederland

marcel sarotGisteren is Zijne Heiligheid Tawadros II, Koptisch-orthodox paus en patriarch van Alexandrië, gearriveerd voor een zesdaags pastoraal bezoek aan Nederland. Bij de officiële ontvangst 's avonds in het Koptisch cultureel centum te Amsterdam-Noord was de Katholieke Vereniging voor Oecumene vertegenwoordigd door haar voorzitter, prof dr Marcel Sarot, en door Leo van Leijsen, medewerker Oosterse Kerken.

Tijdens de ontvangst heette de gastheer, Amba Arseny, Koptisch bisschop van Nederland, de paus en de vele - vooral kerkelijke - gasten welkom. Als tweede toespraak KOPTISCH PAUSvoerde Mor Polycarpus, Syrisch-orthodox bisschop van Nederland, het woord. Hij benadrukte het belang van de oecumene en de complementariteit van oosters en westers christendom. Hetzelfde deed paus Tawadros. De openheid van zijn kerk illustreerde hij aan de vierkanten vorm van het land Egypte, 1000 km breed en lang, 'open naar noord, oost, zuid, west'.

Feestelijke sfeer

Na het tonen van een korte film over de Koptische kerk in Nederland, was er een gezamenlijke maaltijd in feestelijke sfeer, onder muzikale opluistering. Aan het einde werd iedereen in de gelegenheid gesteld persoonlijk afscheid te nemen van de Koptische patriarch en uit zijn handen een herdenkingspenning te ontvangen.

Bezoek aan parochies

Met deze receptie zo kort na aankomst had Zijne Heiligheid Tawadros II de spits afgebeten van een kleine week  met vooral bezoeken aan de Koptische parochies in den lande voor de boeg, waaronder enkele wijdingen van kerken en/of altaren.

Foto's (archief M. Sarot):
- Paus Tawadros overhandigt herdenkingspenning aan voorzitter Sarot;
- Toespraak van de patriarch (in het midden, staande voor een levensgrote foto van hemzelf) tijdens de receptie. Rechts Amba Arseny.