«Ontmoetingen bij de Bron», Leerhuis Hernen winter 2015

ravenna editedIn Kasteel Hernen organiseert Didaskalíon~Oosters christendom en cultuur elke laatste vrijdag van de komende maanden januari-februari-maart een Leerhuis over oosterse christelijke teksten, onder de titel Ontmoetingen bij de Bron. De Evangeliën lezen samen met de Vroege Kerk. In het winterseizoen staan enkele mooie evangelieverhalen centraal. Een kans voor u om meer van de inspirerende wereld van het christelijk Oosten te leren kennen. En daarmee mogelijk uw leven te verdiepen.

Geïnspireerd door een publicatie van de Wereldraad van Kerken met bovenstaande ondertitel (Reading the Gospels with the Early Church, 2013) leest Didaskalíon verschillende fragmenten uit het evangelie vanuit de inspiratie van de Vroege Kerk.

Evangelieverhalen22 samaritaanse

Aan de orde komen: Jezus leert zijn apostelen het Onze Vader, Jezus en de Samaritaanse Vrouw bij de Bron (bespreking van de icoon), de Parabel van de Zaaier, de Verloren Zoon, Jezus bij Martha en Maria, Lazarus' opwekking, de Bruiloft van Kana en Maria Magdalena's ontmoeting met de verrezen Christus (Zie uitgebreider programma hieronder).

Kerkvaders

Er worden spirituele auteurs gelezen die staan aan de bakermat van de traditie van álle christenen (protestant, orthodox, katholiek) en daarmee aan de wortels van de christelijke Europese cultuur. Zij lieten hun licht over de Evangelieverhalen schijnen. We laten ons inspireren door hen, vooral oosterse auteurs: bekende zoals Chrysostomus, Cyrillus of Origenes, maar ook onbekende zoals Elisje Vartaped uit het verre Armenië en Pseudo-Macarius uit Syrië, alsook enkele kerkvaders uit het Westen zoals Augustinus en Ambrosius.

Open

Het Leerhuis geschiedt vanuit de christelijke traditie, maar staat open voor iedere geïnteresseerde. Het is een dialoog met de teksten én met elkaar, zoals Didaskalíon dat al 4 jaar organiseert. Tevens zullen we, geïnspireerd door de Wereldraad-publicatie, in 2015 een meer meditatieve leeswijze beproeven.

Gegevens

Data: vrijdagen 30 januari, 27 februari, 27 maart.
Tijd: 10.45 - 16.15 uur (lunch aangeboden).
Plaats: A.A. Brediusstichting, Kasteel Hernen, Dorpstraat 40, 6616 AH, Hernen (gem. Wijchen).
Inleider: Leo van Leijsen, medewerker Oosterse Kerken, Katholieke Vereniging voor Oecumene.
Kosten: € 75 (incl. reader).
Kerkbezoek (facultatief): Ethiopisch-orthodoxe parochie Rotterdam. Extra bijdrage in kosten: € 10.
Aanmelding en info:A. A. Brediusstichting te Hernen, 0487 531387 of .

Kasteel Hernen is per auto of openbaar  vervoer bereikbaar. Vanaf NS Wijchen: bus 563 richting Batenburg 10.07 u, retour 16.42 u.

Didaskalíon~Oosters christendom en cultuur vindt plaats in een samenwerking tussen de A.A. Brediusstichting te Hernen en de landelijke Katholieke Vereniging voor Oecumene, gevestigd te 's-Hertogenbosch.

NB Deze leergang werd al eerder in het najaar van 2014 aangeboden in Bēt Drāshā-Oosters christelijk Leerhuis te 's-Hertogenbosch.

Programma

I Vrijdag 30 januari 2014
- Ochtend: ONZE VADER bij Cyrillus van Jeruzalem e.a.
- Middag: DE SAMARITAANSE bij de Bron (Joh 4) op de icoon en in de liturgie.

II Vrijdag 27 februari,
- Ochtend: Parabel van DE ZAAIER (Mt 13) bij Johannes Chrysostomus e.a.
- Middag: DE VERLOREN ZOON bij Romanos Melodos en Ambrosius.

III Vrijdag 27 maart,
- Ochtend: Bethanië: MARTHA, MARIA EN LAZARUS (Luk 10: 38-42; Joh 11: 1- 12: 11) bij Origenes, Macarius en Romanos Melodos.
- Middag: Bruiloft van KANA (Joh 2: 1-11) bij Efrem; MARIA MAGDALENA (Joh 20: 1-18) bij Hippolytus en Origenes.

 

Foto's:
- Mozaïek uit Ravenna: Jezus en de Samaritaanse.
- Jezus en de Samaritaanse, Griekse icoon.