Oosterse christenen op 'Ignis', webmagazine

raam oosterse kerkDe laatste editie van het webtijdschrift Ignis.Tijdschrift van de jezuïeten over geloof en samenleving besteedt  aandacht aan de christenen van het Midden-Oosten. In een kort artikel wordt aangegeven om welke christenen het hier eigenlijk gaat, met een overzicht van de verschillenden confessies en ritussen.

Het christendom in het Midden-Oosten is zeer divers, oosters allereerst van signatuur, maar ook tradities van westerse snit (Latijns-katholiek, protestants) maken al eeuwen deel uit van het kerkelijke landschap. Mét alle verschillen is er een grote onderlinge solidariteit. In het noorden van het Midden-Oosten (Irak, Syrië) wordt het christendom ernstig in zijn voortbestaan bedreigd; dat maakt de onderlinge eenheid nog hechter.

ignis-webmagazine-logo 1

Groei

Er is niet alleen getalsmatige neergang. In Israël en aan de zuidrand van het Midden-Oosten (zuiden van Arabisch Schiereilan en Arabische Golfstaten) is het christendom juist gegroeid door de vele christelijke (arbeids)immigranten uit de Hoorn van Afrika en Zuid-Azië. 

Foto (L. van Leijsen):
Jezusafbeelding naast het geopende venster van een Syrisch-orthodoxe kerk in Adiaman, oost-Turkije.