Audiëntie Oud-katholieke bisschoppen bij paus Franciscus

pausdeur

Een delegatie van de Oud-Katholieke Kerk is deze week in Rome voor gesprekken met vertegenwoordigers van de Pauselijke Raad voor de Eenheid en een audiëntie bij paus Franciscus. De paus ontving de delegatie op donderdag 30 oktober. In zijn welkomstwoord sprak paus Franciscus over het belang van de dialoog tussen de Rooms-katholieke Kerk en de Oud-katholieke Kerken. Van de audiëntie bij paus Franciscus gaf Rome Reports een korte impressie

 

Dialoog

Het is voor het eerst dat de internationale bisschoppenconferentie een audiëntie brengt aan de paus. Aanleiding is het 125-jarig jubileum van de Unie van Utrecht die vorige maand met een driedaags oud-katholiek congres gevierd werd in Utrecht. Mgr. Joris Vercammen beaamt dat de relaties van de Oud-katholieke Kerken met de Rooms-katholieke Kerk sterk zijn verbeterd. Dit proces is op gang gekomen onmiddellijk na het Tweede Vaticaans Concilie. De internationale dialoog tussen beide kerkgenootschappen is inmiddels de tweede fase ingegaan en gaat over de plaats van de Petrusdienst in de gemeenschap van de Kerk.

Pauselijke Raad voor de Eenheid

Voorafgaande aan de ontmoeting met paus Franciscus voerde de delegatie gesprekken met vertegenwoordigers van de Pauselijke Raad voor de Eenheid die geleid wordt door kardinaal Kurt Koch (op de foto hieronder in het midden met links naast hem mgr. Joris Vercammen).

oud katholieke bisschoppen rome