Jaarverslag Pauselijke Missie voor Palestina - Jeruzalem

pmp jerusalem

Het werk van de Pauselijke Missie voor Palestina (PMP) dat vanuit het bureau in Jeruzalem wordt verricht is in Nederland nauwelijks bekend. Onlangs ontvingen we op het secretariaat van de vereniging het jaarverslag van het afgelopen jaar. Het geeft een indrukwekkend overzicht van de vele sociale en educatieve projecten.  

De Pauselijke Missie voor Palestina werd 64 jaar geleden opgericht. Het bureau in Jeruzalem onder leiding van Sami El-Yousef telt negen medewerkers en houdt zich meer dan vijftig jaar bezig met humanitaire en sociaal werk. De Pauselijke Missie voor Palestina maakt deel uit van de Catholic Near East Welfare Association (CNEWA).

In 2013 werden in totaal 131 projecten gesteund met een bedrag van in totaal 2,4 miljoen dollar. Het werk strekt zicht uit over de West-Bank, Jeruzalem, de Gaza-strook en Israel. In 2013 werd 460.700 dollar besteed aan noodhulp in de Gaza-strook, 322.470 aan subsidies voor instellingen en 286.740 aan programma's ten behoeve van jongeren. Ruim 1 miljoen dollar werd uitgegeven voor de verbetering van de toegang tot openbare voorzieningen en bijna een half miljoen dollar voor de bevordering van fatsoenlijke werkgelegenheid.

PMP werd in 1949 opgericht door de paus Pius XII met het doel humanitaire hulp te verlenen in het Heilig Land na de eerste Arabisch-Israelische oorlog en de deling van Palestina. In de eerste periode tot 1959 werd voor 34 miljoen dollar aan noodhulp gegeven (voedsel, kleding, medisch). Na de oorlog in 1967 begon de PMP met de opbouw en ontwikkelking van een netwerk van in de gemeenschap gewortelde organisaties (Community based organisations) waaronder scholen, ziekenhuizen, weeshuizen, charitatieve instellingen en tehuizen voor ouderen. Hiertoe behoorden ook de Bethlehem University, het Ephata Instituut voor Doven in Bethlehem en de Moeder en Kind Klinieken in de Gaza strook.

Het jaarverslag geeft een gedetailleerd overzicht van de gesteunde projecten. Daaruit blijkt de brede en open oriĆ«ntatie  van PMP die aan de hele samenleving ten goede kom.t