Pasen 2014: kans voor christelijke eenheid en gezamenlijk getuigenis

palmzondag 2Dit jaar vieren de kerken van de Oosterse en Westerse tradities het Paasfeest op dezelfde datum. Dat gebeurt zelden omdat door de kerken van Oost en West verschillende kalenders gebruikt worden voor de bepaling van de Paasdatum. Ds. Olav Fykse Tveit, de secretaris-generaal van de Wereldraad van Kerken, noemt in zijn paasboodschap de gezamenlijke paasdatum op 20 april 2014 een kans voor de christelijke eenheid en het gezamenlijke getuigenis.

Eigenlijk zou het Paasfeest ieder jaar op dezelfde datum gevierd moeten worden, zegt Tveit. Hij roept de kerken op zich meer in te zetten voor een gemeenschappelijke paasdatum. In zijn brief verwijst hij naar een consultatie die in 1997 in Aleppo (Syrië) werd gehouden. Reeds toen werd er op gewezen dat de kerken door het belangrijkste feest op verschillende data te vieren een verdeeld getuigenis geven van dit fundamentele aspect van het apostolisch geloof. Dat gaat ten koste van de geloofwaardigheid en de effectiviteit van de verkondiging van het Evangelie.

In zijn paasboodschap vraagt Tveit in het bijzonder gebed voor Syrië en het Midden Oosten, gebieden waar mensen vreselijk te lijden hebben onder voortdurend geweld en verwoesting. Ook riep hij op tot gebed voor vrede in Oekraïne, Zuid-Soedan, Nigeria en de Centraal Afrikaanse Republiek.  

Paasboodschap van ds. Olav Fykse Tveit

Oproep van Wereldraad tot gebed voor Syrië

Veel gestelde vragen met betrekking tot de Paasdatum

(Foto: palmzondag in Grieks-orthodoxe Kerk van Antiochië in 2008, foto WCC)