Herdenking van het begin van de Reformatie - missionair en oecumenisch

Refo overleg2 640x615Kerken in Nederland staan samen voor de uitdaging om op een aansprekende wijze getuigenis te geven van het geloof in Christus en zo de boodschap van het Evangelie door te geven aan nieuwe generaties. ​Vanuit die gemeenschappelijke oriëntatie willen protestanten samen met katholieken nadenken over de invulling van de herdenking van 500 jaar Reformatie.

Op initiatief van de Katholieke Vereniging voor Oecumene spraken leiders van de katholieke en protestantse kerken op 24 maart jl. in Utrecht over de wederzijdse leerveroordelingen uit het verleden, de stand van zaken van het oecumenische gesprek, de gezamenlijke uitdagingen in Nederlandse samenleving en de mogelijkheden om de herdenking van het begin van de Reformatie samen vorm te geven.

Eenheid in Christus

Dankzij historisch en theologisch onderzoek en de oecumenische toenadering in de vorige eeuw hebben de leerveroordelingen uit de 16de eeuw veel van hun scherpte verloren. Van beide kanten werd bevestigd dat katholieken en protestanten dankzij de oecumenische toenadering in een nieuwe verhouding tot elkaar staan: de verbondenheid in Christus staat voorop en niet de wederzijdse leerveroordelingen of de verschillen over ambt en ecclesiologie. In het licht van die verbondenheid is de visie op de geschiedenis veranderd en wordt de scheuring van de kerken als een pijnlijke wond ervaren. Dat neemt niet weg dat er op dit terrein nog veel werk te doen is. Naast historisch en theologisch onderzoek zijn persoonlijke contacten daarbij van groot belang.

Culturele context

Bij de voorbereiding van de herdenking van het begin van de Reformatie dient de huidige culturele context goed voor ogen gehouden te worden. De actuele vraag van mensen naar God zou de focus moeten zijn. De herdenking van het begin van de Reformatie in 2017 is een kans om de apostolische zending van de Kerk gezamenlijk voor het voetlicht te brengen.

De deelnemers aan de ontmoeting waren:
van protestantse zijde: dr. A.J. Plaisier, ds. K. van den Broeke, ds. G. de Fijter, prof. dr. H. Selderhuis, prof. dr. B. Kamphuis, dr. H. Kronenburg;

van katholieke zijde: mgr. dr. J. van den Hende, mgr. dr. G. de Korte, dr. T. van Eijk, dr. D. Akerboom, drs. R. Kuiper, drs. G. van Dartel