Pokrof: Orthodoxe oecumene

POKROF 2014-1 VOORKANT orth gedelegeerden WRK NB 2 Koreanen links en rechts erop editedHenk van Doorn las tijdens de Wereldraad Assemblee in Korea (eind okt-begin nov 2013) in een katholieke brochure dat «de orthodoxe leden aanvankelijk een minderheid waren in de Wereldraad van Kerken en dat hun theologische stellingnames vaak werden genegeerd». "Volgens mij moet dat beeld bijgesteld worden. Ik zal dat...duidelijk proberen te maken", aldus Van Doorn in de eerste Pokrof van dit jaar.

Grote orthodoxe betrokkenheid04 Indiase Orthodoxen RS90833 131106 TN 020 2 edited

Henk van Doorn bezocht als rooms-katholiek 'observer' de Assemblee van de Wereldraad van Kerken in Busan (Korea) in het afgelopen najaar. Hij is priester van het aartsbisdom Utrecht en voorzitter van de Katholieke Vereniging voor Oecumene.
In zijn Pokrofartikel 'De Orthodoxe Kerken in Busan' doet Van Doorn verslag van enkele van zijn ervaringen. Hij schrijft dat "niet alleen bij politiek gevoelige onderwerpen de grote betrokkenheid van de oosters-orthodoxe en oriëntaals-orthodoxe kerken tot uiting [kwam]", maar "ook bij thema's op gebied van moraal en theologie".

Gegroeid zelfbewustzijn

"Duidelijk [werd] dat de orthodoxe kerken de Wereldraad als een belangrijke plek zien voor onderling gesprek en voor gesprek met de gehele christenheid." Leest u verder over deze "positieve participatie" als "teken van een gegroeid zelfbewustzijn van de Orthodoxie op oecumenisch terrein"  in de pas uitgekomen Pokrof-editie 2014-1 (zie artikel).

08 Verkeersbord FINLAND 516 editedVan Fins-orthodox tot nieuwe reeks Byzantijnse liturgie

In dit eerste Pokrofnummer van 2014 kunt u verder een artikel lezen van een Finse orthodoxe theologe over de vrouw in haar kerk en een interview met P. Antoine Lambrechts uit Chevetogne over diens oecumenische ervaringen in Oekraïne. Verder zijn er een meditatie van de onlangs vermoorde Russische priester Pavel Adelheim uit Pskov; een artikel over de katholieke kerk in hetzelfde Pskov; een filmrecensie, 'Korte Berichten'; en de jaarlijkse lijst van Internetsites met informatie over oosterse vieringen in Nederland. Pokrof eindigt met de eerste 'aflevering' van een reeks over aspecten van de Byzantijnse liturgie, dit keer over de priestergewaden.

Abonnement en losse nummers

 

NB De special over Chevetogne, Pokrof 2013-4 (september-oktober), is ook nog leverbaar.

Foto's:
- Orthodoxen tijdens openingsgebed van de Tiende Assemblee van de Wereldraad van Kerken op 30 oktober 2013 in Busan, Zuid-Korea (Foto: Peter Williams/WCC).
- Korea: Orthodoxe deelnemers (Syrische traditie) uit India blazen even uit tijdens een pauze (Foto: Teresiah Njoki/WCC).
- Verkeersbord verwijzend naar een Fins-orthodox klooster voor vrouwen (Foto: H. Vogelaar).