Christelijke vluchtelingen uit Syrië in Turkije

SYRIERS IN TURKIJE"Zowel het regime als de oppositie zocht mij", zegt een jonge christen uit Syrië  die naar Turkije vluchtte (zie foto). Zijn getuigenis geeft misschien goed weer in welke benauwde positie Syrische christenen vaak terecht (zijn ge)komen door de burgeroorlog in het land. Zijn woorden komen voor in een reisverslag over Tur Abdin (zie hier), een regio in Zuid-oost-Turkije net over de grens met Syrië, een ooit vrijwel geheel christelijk gebied, waar nu veel christelijke vluchtelingen uit Syrië zijn neergestreken.

De laatste weken is er weer veel publiciteit in de media over de miljoenen vluchtelingen uit Turkije. Ze zijn van velerlei religieuze en etnische achtergrond: soennieten, alawieten, christenen, Koerden, Arabieren, Arameeërs/Assyriërs.

Bijzondere situatie christenen

De christenen onder hen zitten in een wat bijzondere situatie. De christenen uit Syrië zitten in die zin klem, dat ze vaak ook wel beseffen dat het regime van Assad , hoewel relatief gunstig voor de christenen, bepaald niet deugt, maar dat er onder de opstandelingen nog donkerder tijden zouden kunnen aanbreken, met name voor christenen. 'Caught in between', tussen hamer en aambeeld terechtgekomen. Een weinig aanlokkelijke en ten diepste tragische positie. Vandaar dat vele christenen gevlucht zijn, maar vluchten is altijd een paardenmiddel. Leven in ballingschap, al is het maar net over de grens, is een hele beproeving.

Het reisverslag

Fikri Aygur van de stichting Hulp Christenen in Syrië (HCS) deed ons een verslag (zie hier) toekomen van een reis langs christelijke vluchtelingen in Tur Abdin. Daarin o.a. korte fragmenten uit verhalen van deze vluchtelingen. Het verslag werd ook aangeboden aan de Tweede Kamer. Hoewel het verslag van enkele maanden geleden is (september jl.), heeft het - jammer genoeg - maar weinig aan actualitiet ingeboet. Vandaar dat we het hier plaatsen als een van de voorbeelden van hoe het vluchtelingen vergaat.

Zelfde regio

De regio, Zuid-oost-Turkije, is min of meer dezelfde als die waarvoor de Katholieke Vereniging voor Oecumene in het werkjaar 2012-'13, ten bate van christelijke vluchtelingen in Mardin, actie heeft gevoerd. Door bemiddeling van de heer Aygur en via de kanalen van Caritas Turkije zijn de gelden goed terecht gekomen bij de Syrisch-orthodode aartsbisschop Philoxenos Saliba van Mardin, onder wiens leiding zorg voor christelijke vluchtelingen plaatsvond.