Busan geeft oecumene nieuwe inspiratie

POSTER 22 nov 2013 039 edited edited'De deelname aan de algemene vergadering van de Wereldraad van Kerken in Busan was een overweldigende ervaring.' Dit zei ds. Karin van den Broeke, praeses van de Protestantse Kerk in Nederland op de terugkombijeenkomst 'Inspiratie van Busan' op 22 november jl. in het auditorium van het Museum Catharijneconvent. Het was een gezamenlijk initiatief van de Katholieke Vereniging voor Oecumene (KVvO) en de Raad van Kerken. De teksten van de inleidingen zijn voor zover beschikbaar onder dit bericht te vinden.

De bijeenkomst werd geopend met een middaggebed in de St. Catharinakathedraal. Voorgangers waren mgr Joris Vercammen, oud-katholiek aartsbisschop van Utrecht, en Henk van Doorn, priester en bisschoppelijk gedelegeerde van het rooms-katholiek aartsbisdom Utrecht.

Indrukwekkende ervaring

K VAN DEN BROEKE 22 nov 2013 039 edited

Henk van Doorn had als waarnemer aan de bijeenkomst in Busan deelgenomen en deelde enkele obeservaties. De assemblee heeft als eigen vorm van wereldwijd christendom grote indruk op hem gemaakt. Geraakt was hij met name door de openingsdienst, de gebedsdiensten en de bijbelstudies. Teleurstellend vond hij daarentegen dat het belangrijke document over Kerk in de plenaire bijeenkomst geen enkele aandacht had gekregen. 

Eenheid en missie

Ds Karin van den Broeke, praeses van de synode van de PKN, sprak over het thema van de eenheid en de missie van de Kerk. Ds. Van den Broeke sprak van een overweldigende ervaring. De ervaring om samen met elkaar op te trekken doet je de eenheid in Christus beseffen. Echter, als je met elkaar doorpraat, moet je vaststellen dat er tussen de kerken nog grote verschillen bestaan. Dat bleek met name bij het thema homosexualiteit en relaties. Busan legde een sterk accent op de vernieuwing van de opvatting over missie waarin niet vanuit het centrum en de macht, maar vanuit de marges en de kwetsbaren over missie gedacht wordt. Na alle mooie ervaringen is de vraag hoe we in Nederland de resultaten van de bijeenkomst in Busan concreet en vruchtbaar kunnen maken. In het panelgesprek met mgr. Joris Vercammen en dr. Gert Noort (algemene secretaris van de Nederlandse Zendingsraad) werd het onderwerp eenheid en missie verder uitgediept. Mgr. Vercammen stelde dat Busan met het Unity statement het zoeken naar eenheid tot prioriteit van de internationale oecumene heeft gemaakt. Dr. Gert Noort liet zien dat in de vernieuwing van het missiebegrip een brug geslagen wordt tussen stromingen die tot voor kort niet met elkaar in gesprek waren.  

Gerechtigheid en vrede

Ir. Kees Nieuwerth, quaker en lid van het Moderamen van de Raad van Kerken in Nederland, zette de thematiek Gerechtigheid en Vrede uiteen.Hij benadrukte de samenhang PANELGESPREK TWEE 22 nov 2013 047 editedmet thema eenheid en missie. De wijze waarop Busan vragen van gerechtigheid en vrede aan de orde stelt, doet verlangen naar een hernieuwing van het Conciliair Proces uit de jaren tachtig van de vorige eeuw. In een tweede panelgesprek, waaraan dhr Edwin Ruigrok (Pax Christi-IKV), ds. Iris Speckman (Doopsgezinde SociĆ«teit) en dhr Michiel Hardon (Oikos; voormalig financieel directeur bij Wereldraad) deelnamen kwamen de volgende thema's aan bod:de vredesopdracht van de kerk, de zorg voor 'indigenous people' en de situatie van de kerken in het Midden-Oosten kwamen aan de orde.

Het elan van Busan sloeg aan en liet de bijeenkomst geruime tijd uitlopen. 
Onder een drankje werd nadien, door degenen die niet al op huis op aan gingen, nog enige tijd geanimeerd nagepraat.

 

Teksten van de inleidingen

Henk van Doorn, Observaties van een katholieke waarnemer
Karin van den Broeke, Eenheid en missie van de Kerk
Kees Nieuwerth, Gerechtigheid en Vrede
Edwin Ruigrok, Wat betekent Busan voor de vredesbeweging in Nederland?
Michiel Hardon, Wat doen we met Busan?

Foto's (L. van Leijsen)
- Poster met motto van Busan
- Ds Karin van den Broeke
- Panelgesprek, vlnr Michiel Hardon, Iris Speckman, Edwin Ruigrok en (achter het sprekersgestoelte) Kees Nieuwerth.